KULTUR

The Danish Girl bliver til ballet

Danseforestillingen The Danish Girl får verdenspremiere i Vejle senere på året. Hovedrollen danses af en transkvinde.                              Foto: Pressebillede

David Ebershoffs biografiske roman, The Danish Girl bliver nu til ballet og dermed får den så kendte historie en helt ny demission.

Historien om Lili Elbe er blevet fortalt før, og nu bliver den for første gang skabt som en danseforestilling, når Holstebro Dansekompagni og Vejle Musikteater i en samproduktion har premiere på balletten: The Danish Girl.

Det er historien om den danske landskabsmaler Einar Mogens Andreas Wegener, der var en af de første transkønnede kvinder i verden , der fik foretaget en kønsbekræftende operation og skiftede navn til Lili Ilse Elvenes. Nok mest kendt som Lili Elbe. Nu vender hun på en måde hjem, men det vender vi tilbage til.

En særlig balancegang

Holstebro Dansekompagni har som de første nogensinde modtaget rettighederne til at omdanne den rørende fortælling til en danseforestilling. Som Hollywoodfilm vandt The Danish Girl en Oscar for bedste kvindelige birolle (Alicia Vikander) og var desuden Oscar-nomineret i kategorierne bedste mandelige hovedrolle (Eddie Redmayne), bedste kostumer og bedste scenografi.

Men filmen mødte også en del modstand. Den blev blandt andet beskyldt for at fremstille et stereotypt billede af transkvinder, samt benytte sig af en ciskønnet mand i hovedrollen som Lili Elbe. De problemstillinger har også været oppe og vende unde tilblivelsen af denne ballet. Og det kræver en særlig balancegang.

“Med en fortælling som The Danish Girl føler vi i høj grad, at vi har et ansvar. Ikke kun et ansvar for at fortælle en vigtig historie, men i lige så høj grad et ansvar for at fortælle den rigtigt i en tid, hvor vi forstår meget mere om køn og identitet. Vi har hele tiden vidst, at vi ville komme til at lave fejl, og derfor har vi brugt rigtig meget tid på at finde frem til de bedste måder at skabe en forestilling som denne for både publikum og holdet bag”, udtaler den associerede kunstneriske leder hos Holstebro Dansekompagni, David Price.

Transkvinde i hovedrollen

Hovedrollen som danske Lili Elbe danses af danserinden Bjørk-Mynte Paulse, der selv er transkvinde og derfor kan bringe sine egne erfaringer med ind i fortællingen og det poetiske kropslige fortælleevners som balletten er.

“Det har bl.a. været vigtigt for produktionen at have en transkønnet danserinde i hovedrollen og dygtige folk med de rette indsigter, perspektiver og fagligheder fra både scenekunstverden og LGBTQ+ miljøet med i opbygningen og tilblivelsen af forestillingen. Vi lærer stadigvæk en masse om både kunstværket og os selv, og lige netop denne kunstneriske proces har allerede været mere givende end meget andet, vi har lavet.” fortæller David Price, videre

Lili kommer hjem

Forestillingen er et samarbejde med Vejle Musikteater og Holstebro Dansekompagni. Det er netop i Vejle, at Lili Elbe bliver født i 1882. Her bliver hun udlært maler og var elev på Vejle Tekniske skole. I 1902 flytter hun dog til København, hvor hun bliver gift og senere gennemgår kønsbekræftende behandlinger, igennem en række operationer i Tyskland. De mange indgreb endte med at koste hende livet.

Bogen ”the Danish Girls” af David Ebershoff, som filmen og balleten er baseret på udkom i 2008.

Før det kunne man læse om Lilis skæbne i selvbiografien Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelse, der udkom i 1931. Skrevet at Lili selv, men redigeret af Ernst Harthern.

Siden har Niels Hoyer skrevet bogen ”Man Into Woman”  baseret på Lilis dagbog og efterladte korrespondance. Historien er altså vel fortalt og er kommet vidt omkring. Således har metalbandet: The Stripper Project udgivet et mini album, ved navn: “Filthy Wonderful”, inspireret af fortællingen om Lili Elbe.

The Danish Girl har forpremiere på Holstebro Musikteater d. 26. oktober, og verdenspremiere på Vejle Musikteater d. 28. oktober, hvor den også spiller den 29. oktober.

Forestillingen er derefter på en landsdækkende turné i sæson 2021-22.

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: WorldPride afslører de første musiknavne