Tempofyldt science fiction film

Chaos Walking er en tempofyldt science fiction film, men som med gode kampscener, masser af heste, mystik og en stor mørk hemmelighed, giver flashback til datidens store westerns. Fra tiden, hvor mænd var mænd, og kvinder var jaget vildt.

Handlingen i Doug Limans nye film Chaos Walking tager udgangspunkt i en fjern fremtid. Året er 2257.

På en planet der minder meget om jorden, som vi kender den i dag, lander pigen Viola, spillet af Daisy Ridley, som den eneste overlevende efter hendes rumskib forulykker.

Selv er hun født i rummet, og har derfor aldrig haft fast grund under fødderne, hvorfor hun ikke har oplevet skiftende vejrlig, bjerge, skove, dybe dale, og brusende floder.

Den første der møder Viola er den unge Todd Hewitt spillet af Tom Holland. Han bor i et rent mandssamfund hos sin far og dennes bror. Todd ved instinktivt, til trods for, at der i det meste af hans levetid ingen kvinder har været, at han står overfor en af andet køn, og påtager sig umiddelbart efter deres første møde beskytterrollen.

Og en beskytter har Viola brug for, da mændene anført af mandssamfundets leder Mayor Prentiss, spillet af Mads Mikkelsen, bærer på en dyb og dyster hemmelighed om, hvorfor der ikke længere er kvinder i byen.

Og måske det  har noget at gøre med, at alle mænd i byen er ramt af ”støjen” the noice. En kraft, der blotter deres tanker for de øvrige. Og netop det kan være fatalt. For tænk, hvis det kommer for en dag, hvad der er sket, og hvem der har igangsat det skete.

Den beskyttende Todd Hewitt

Som Violas beskytter er det vigtigt for Todd ikke at tænke på hende, da det kan bringe hendes liv i fare. Man fristes til at skrive, at naturligvis kan han ikke lade være med at tænke på hende, og dermed går en hæsblæsende menneskejagt i gang: En jagt på Todd og på Viola, der flygter ud i skoven, skarpt forfulgt af en større gruppe mænd, anført af Mayor Prentiss.

Inden flugten fortæller Todds far ham, at han kan bringe Viola i sikkerhed i en fjerntliggende by. Alternativt at hun skal i kontakt med beboerne på et rumskib fra det samfund hun oprindelig kommer fra, og som kan sikre hendes fremtid.

En moderne western i en science fiction verden

Flere gange undervejs i filmen tænkte jeg, at her var tale om en moderne western i en science fiction verden. Skuddueller, masser af mænd til heste, rivende floder, der skulle forceres og kæmpes i, dramatiske kampscener. Men filmen indeholder også særdeles flotte rumscener med flyvende rumskibe.

Godt udgangspunkt

Chaos Walking tager udgangspunkt i Patick Ness´s bedst sælgende roman The Knife of Never Letting Go, har et særdeles godt cast ført an af tre stjerneskuespillere, og instrueret af Doug Liman med flere gode film på sin meritliste, blandt andre The Bourne Identity og Edge of Tomorrow. Dog her sparret af en anden stjerneinstruktør Fede Alvarez. Dermed burde der være lagt op til en rigtig god actionfilm.

Spørgsmålet er om der kommer nok ud af forlægget. Kan skuespillerne deres kram? Lad os begynde med Mads Mikkelsen: Han er igen super god og særdeles troværdig i rollen som den hårdkogte, hårdtskydende, og usympatisk leder af mandssamfundet. Hans stålsatte øjne og generelt barske look, giver han i den grad liv til den i øvrigt usympatiske rolle som skurken Mayor Prentiss.

Den hotte Tom Holland hører, ifølge The New York Times, til verdens aktuelt ti bedste mandlige skuespillere. Spørgsmålet er blot om han i rollen som Todd Hewitt har fået nok at arbejde med til at vise det. Antallet af direkte replikker er begrænsede. Til gengæld er der masser af the noise, hvor hans tanker ligger som overordnet speak.

I rollen som den mystiske Viola leverer Daisy Ridley en fin præstation,. Men man føler aldrig rigtigt hendes frygt, til trods for, at hun jages på en planet, et totalt fremmed sted, hun aldrig tidligere har set eller været del af.

Burde være med på plakaten som hovednavn

På den internationale plakat for Chaos Walking, baseret på Patick Ness´s bedst sælgende roman The Knife of Never Letting Go, er Tom Holland og Daisy Ridley, nævnt som hovedrolleindehavere. Hvorfor ”vores” danske Mads Mikkelsen kun er nævnt på den øvrige rolleliste er en gåde. Hans rolle er både gennemgående og essentiel for hele historien. Og Mads Mikkelsen leverer den bedste og mest troværdige præstation.

Særdeles underholdende trods…

Chaos Walking er i sin helhed særdeles underholdende, ikke mindst grundet de storslåede rum- og skovscener. Det til tider hæsblæsende tempo gør, at de 110 minutter som filmen varer, ikke føles et sekund for langt.

I denne anmeldelse skal det dog medtages, at nogle ting i filmen virker for usandsynlige til en nærmere granskning.

Eksempelvis da Viola og Todd, forsøger i det forfaldne rumskib, der i sin tid bragte sidstnævnte og de øvrige beboere i det lille samfund til jorden, at skabe kontakt til et af de rumskibe, der huser Violas civilisation.

Rumskibet har ligget skrottet i den junglelignende skov Men med få tryk på de gamle rustne håndtag, åbnes lugerne til en moderne funktionel radiosender, straks et par antennekabler forbindes.

Enkelte filmbøffer

Desværre har filmen også enkelte fejl, film-mistakes eller filmbøffer om man vil.  I scenen hvor Todd højt hængende i rumskibet skal forbinde det ødelagte antennekabel, har han hvid t-shirt på. Få sekunder senere, da han er tilbage på landjorden har han brun t-shirt og jakke på.

Tilsvarende i en scene, hvor han angribes hårdt af Mayor Prentiss løber næseblodet, for få sekunder senere at være totalt indtørret.

Fire regnbuer fra Out & About

Trods enkelte mistakes kvitterer Out & About med fire regnbuer: Chaos Walking er en særdeles underholdende, actionpræget, og tempofyldt film, der ikke er et sekund for lang.

Kort om de to – tre hovedrolleindehavere

Daisy Ridley har tidligere spillet med i Star Wars trilogien The Force Awakenes, The Last Jedi og The Rise of Luke Skywalker.

Tom Holland har været med i to Spiderman film: Homecoming og Far from Home, ligesom han har spillet Billy Elliot på den første London-opførelse af musicalen af same navn.

Mads Mikkelsen bør som en af vores absolut ledende internationale skuespillere ikke præsenteres nærmere.

På rollelisten ses blandt andre også David Oyelowo, Nick Jonas, og Cynthia Erivo.

 

Billetter og spilletider finder du  her.

Læs også : Udstilling med LGBT+ personers bryllupsbilleder