SAMFUND

Ekstra rådgivning – Checkpoint er nu åbnet i Aalborg.

Foto lånt fra AidsFondets hjemmeside.

AIDS-Fondets test- og rådgivnings-tilbud, Checkpoint, er åbnet i Aalborg, som et løft til hele regionen.

Med åbningen af Checkpoint i Aalborg er der nu et Checkpoint i fire ud af Danmarks fem regioner.  Nordjylland har nu endelig fået sit første specialiserede rådgivningstilbud for LGBT+ personer og unge. De kan nu booke tid til en åben snak, fordomsfri rådgivning og blive testet for sexsygdomme.

”Seksuel sundhed er vigtigt for vores mentale og fysiske velvære – og med tilføjelsen af Checkpoint kan Aalborg nu bryste sig af en rigtig god og varieret række tilbud. Det kommer alle aalborgensere, og regionen  til gode. Så nu er vi fuldt på højde med byer som Aarhus, Odense og København. Det kan vi godt være stolte af,” siger, Tobias Bøgeskov, byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune. Som medlem af Familie- og Beskæftigelsesudvalget er han glad for, at problemet med det stigende antal sexsygdomme, nu angribes fra flere sider i Aalborg – og dermed i regionen.

”Det er vigtigt, at LGBT+ grupper føler, at Aalborg tager dem og deres interesserer alvorligt. Ikke kun til Pride-ugen eller lignende begivenheder, men hver uge. Hele året rundt. Sundhedstilbud som Checkpoint giver nye nuancer og hæver loftet i Aalborg overordnet. Det er med til at gøre Aalborg mangfoldigt. Det gør mig glad som politiker, som aalborgenser og som menneske”, tilføjer Tobias Bøgeskov.

Klamydia har indtaget Nordjylland

At grundlaget er der for mere rådgivning viser de klamydiatal Sundhedsstyrelse  offentliggjorde  i 2019 for Danmark. De viste, at Region Nordjylland havde landets største procentdel af klamydia-tilfælde blandt unge mellem 15 og 29 år. Dertil kommer at uvidenhed og skam fylder meget – især hos unge. Det viser en undersøgelse om testadfærd blandt unge og LGBT+ personer, som AIDS-Fondet offentliggjorde i februar i år.

Den viser blandt andet, at mange unge mellem 15 og 29 år slet ikke er klar over, at de er i en højrisikogruppe for sexsygdomme. Og selvom der er nogenlunde styr på, hvordan man f.eks. undgår at blive gravid, så kniber det med viden om sexsygdomme. Blandt andet er mange ikke klar over, at nogle sexsygdomme også kan smitte via fingre og mund – og at de kan sidde andre steder end på kønsorganerne.

Sikker rådgivning i trygge rammer

For mange unge kan det være en overvindelse at snakke om sex – ikke mindst hvis det er med en familielæge, man har kendt hele livet. Nervøsiteten bliver ikke mindre, hvis man falder uden for de mest gængse opfattelser af køn og seksualitet – og fx er tiltrukket af en af det samme køn,” siger Lotte Kehlet, national chef hos AIDS-Fondet.

Rådgivning og vejledning om sex, og tilbud om test for sexsygdomme, er hyldevarer hos Checkpoint, det hele sker i  øjenhøjde og uden fordomme og formaninger. Det skal være et trykt sted at komme.

”Checkpoint er et højtspecialiseret tilbud, der står på skuldrene af årtiers erfaring med at arbejde med højrisikogrupper og grupper, der ikke møder forståelse eller accept hos det brede sundhedsvæsen. Checkpoint er i øjenhøjde med trans- og nonbinære personer såvel som heteroseksuelle unge. Checkpoints rådgivere er særligt trænede til at tale om sex, køn, krop og seksualitet –  de tager udgangspunkt i mennesket der søger råd og er øvede i at styre fri af normtænkning,” fortæller Lotte Kehlet.

Checkpoint i Aalborg finder du på Jernbanegade 14, st (hos Headspace Aalborg)

Læs mere om Checkpoint her.

Læs også: Spring ud i foråret med Aarhus Homosport