KULTUR

Tema: Hvad er aseksualitet?

Det er umuligt at se på folk at de er aseksuelle. Derfor viser vi det aseksuelle flag. Det sorte repræsenterer aseksualitet, det grå repræsenterer demiseksualitet, som betyder, at man kun føler sig seksuelt tiltrukket af mennesker man er følelsesmæssigt forbundet med. Det hvide repræsenterer aseksuelle og deres venner, og det violette sammenhold og ”community”.

Aseksualitet. Hvad er det? I en artikelserie ser vi nærmere på forskellige seksualiteter og kønsdefinitioner. Vi har bedt sexolog Bjorn Dotzauer give et fagligt bud.

Artikelserien er skrevet med udgangspunkt i Bjorn Dotzauers speciale i mænds seksualitet. Da artikelserien skal favne bredt, kan indholdet i nogle tilfælde måske virke generaliserende for den enkelte.

Hvad vil det sige at være aseksuel?

At være aseksuel, betyder kort og godt, at man ikke har lyst til sex.

Man skal ikke forveksle det at være aseksuel med for eksempel at leve i cølibat. Det er to meget forskellige ting og kan ikke sammenlignes.
At leve i cølibat er en bevidst handling taget ud fra et religiøst, kulturelt eller selvopfattende billede på hvordan man vil leve sit liv.

Men at være aseksuel er noget helt andet. Her vælger man ikke sex fra, man har bare ikke lyst til sex.

Mange aseksuelle føler sig ensomme og ofte presset til sex og ind i et parforhold, hvor de må gå på kompromis.

For mange aseksuelle mennesker er singlelivet med en masse venner det der passer dem bedst. På den måde får de behovet for menneskeligt sammenværd opfyldt, men behøver ikke tvinge sig selv til at leve i et forhold, hvor de er nødsaget til at have sex for at tilfredsstille en partner.

Hvad gør folk aseksuelle?

Der er forsket og lavet mange undersøgelser over hvad der gør nogle mennesker aseksuelle, men enighed om konklusionen er man ikke kommet frem til. Meget tyder dog på at opvækst, tidlige seksuelle oplevelser og gener kan spille ind.

Som sexolog tænker jeg, at især hormonpåvirkninger under graviditeten kan påvirke barnet, og også den hormonpåvirkning der sker i teenageårene har stor indflydelse på, hvorvidt nogen har mere lyst til at have sex end andre.

Kan man være homoseksuel og samtidigt aseksuel?

Ja, det er jeg overbevist om man kan. At være aseksuel betyder, at lysten til sex ikke er tilstede. Men det betyder ikke, at man ikke kan føle sig tiltrukket at et køn.

Det lyder måske lidt dobbelttydigt, men giver god mening i det at sex og tiltrækning for mig at se, er to forskellige ting.

Indenfor det aseksuelle aspekt, ser man på det at være aseksuelromantisk – altså at have lyst til romantik og kærlighed frem for at have sex med sin partner eller sig selv.

I LGBT-miljøet, ser man derfor både homoseksuelle, transkønnede og interkønnde leve i et aseksuelt romantisk forhold.

Du kan læse mere om aseksualitet hos LGBT-Ungdom her.

Foreningen for Aseksuelle i Danmark finder du her.

 

Bjorn Dotzauer (39) er uddannet sexolog ved Sexologiskolen på Islands Brygge med speciale i mænds seksualitet og sexvaner. Han har egen praksis på Østerbro, og er frivillig rådgiver på AIDS-linjen under AIDS-Fondet. Derudover er han lige startet på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.