ANMELDELSER

Teaterkoncert Gasolin – gi’r den gas – en klassiker

Østre Gasværk genbesøger Gasolin.
Foto: Østre Gasværk pressefoto

Musikscene: Store og stærke stemmer, sindsoprivende og stemningsfuld scenografi, kraftfuld og krævende koreografi, kække og krukkede kostumer, mindblowing og moving musik – og sikke en lyssætning og sikke en lyd. Der var ikke bare én stjerne – de var alle stjerner. Skynd dig ind til denne fantastiske rockmusical, både for boomere, og deres børn og børnebørn.

“Østre Gasværk er formodentlig det eneste teater i verden, som har sin egen sang: ’Det er en kold tid, som vi lever i, alle går rundt og fryser, men vi har det da nogenlunde her, her på Østre Gasværk’. Da sangen udkom i 1976 var Østre Gasværk ikke et teater endnu, men et synonym for Christiania, og den kolde tid spillede på oliekrisen”, udtaler den fantastiske kunstnerduo Cederholm og Bjerkø. Disse to boomere er tidløse, og de må da om nogen kunne nå både de unge og boomerne, som nu skal igennem de samme fattig-firsere med mangel på ja, gasolin, det forældede fossile brændstof, som vi nu snart skal forlade helt. Heldigvis. På den måde bliver genopførelse af denne rockmusical / rockopera super aktuel i sin nye samtid. Relationen er sat.

Sangene giver sig selv, og du kan roligt synge med, og som et frisk pust til opførelsen havde Anders Bilberg / Betty Bitschlap en kort monolog, som desværre druknede lidt i musikken. Det jeg hørte, lød til at have stor betydning. Måske skulle jeg genbesøge forestillingen?

Scenografien udfordrer tyngdekraften og din rumlige fortolkningsevne – hvad skete der lige dér? Det er med til at skabe fokus og holde fokus. Lyssætningen er skarp og tæt på fyrværkeri i sine momenter. Dog er hele scenen ofte lidt for mørk i min verden.

Koreografien er stærk, og jeg må beundre flere af de lange dansesekvenser med en præcist koordineret koreografi skuespillerne imellem. Det kræver noget både af koreografen og skuespillerne at opnå det resultat. Flot-flot.

Fabelagtig musikalsk minderejse

Selve forestillingen er en lang minderejse med fabelagtig musikalsk bearbejdning. Hele holdet, musikere og skuespillere spiller virkelig godt sammen.

Det er interessant at genbesøge sangene fra ens egen barndom og ungdom. Sangene vækker både minder og nu i samtiden andre tanker om teksterne, som er geniale. Hvis PhD’en om Kim Larsens tekster ikke allerede er skrevet, så er det nok på tide. Der er mange gode temaer både på det samfundskritiske og de psykologiske dramaer, der udspiller sig i menneskelivet. Og så er der naturligvis den pointe, at teksterne kan repræsentere alle tider og flere generationer. Intet mindre end fantastisk.

Jeg kan varmt anbefale at genbesøge denne teaterkoncert ’Gasolin’, som blev opført første gang i 1994 på Dr. Dantes Aveny på Frederiksberg. Allerede året efter blev den genopsat med Jimmy Jørgensen i castet. Og han er med igen. Fremragende præstation.

I 2006 blev ’Teaterkoncert Gasolin’ opført for første gang Østre Gasværk Teater og nu 16 år senere endnu en gang på Østre Gasværk. En klassiker er vist i repertoiret nu. Besøg Østre Gasværk og nyd musik, dans og skuespil i et flot komponeret værk.

Idé og koncept Cederholm & Bjerkø / Iscenesættelse Nikolaj Cederholm / Musikarrangementer Kåre Bjerkø / Scenografi Kim Witzel / Kostumer Line Bech / Koreograf Anja Gaardbo /  Kapelmester Boi Holm / På scenen Jimmy Jørgensen · Joanita Zachariassen · Stephanie Nguyen · Anders Bilberg/Betty Bitschlap · Carl-Christian Riestra · Nis Pedersen · Nana Weintraube Schwartzlose · Christian Hougaard · Ulla Pihl · Boi Holm og Maria Juntunen / Sidste forestilling 20. november 2022.

Østre Gasværk Teater, Morten Grunwalds Plads 1, Kbh. Ø

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Politisk ukorrekt pragtopsætning på Det Ny Teater