KULTUR

Sy Lee: Danskerne er firkantede

Sy Lee.
Foto: Anja Ekstrøm

Reality-stjernen Sy Lee mener, det er svært at få lov til at være sig selv i Danmark, på trods af at vi bryster os af at være rummelige.

For syv år siden blev Sy Lee kendt gennem blandt andet TV3-programmerne Fristet og Divaer i junglen.

Nu har den 28-årige Sy Lee endelig fundet den indre ro og tør stå ved sig selv.

”Jeg kan endelig elske mig selv, som den jeg er,” fortæller han til Out & About.

”Men det har også taget det meste af syv år at nå frem til det resultat,” tilføjer den kendte fuldtidsblogger.

Sy Lee er født i Aarhus, hvor hans forældre mødte hinanden på et krisecenter, efter de var flygtet til Danmark under Vietnamkrigen. Senere flyttede familien til Vollsmose i Odense.

”Et superbarsk område at vokse op i. Her blev jeg næsten dagligt udsat for chikane på grund af den jeg var.” Oplevelser som gjorde at Sy Lee også ind imellem fik selvmordstanker.

Efter skolen læste Sy Lee design og kulturøkonomi på Syddansk Universitet. I dag arbejder han både som fuldtidsblogger og som fitness-instruktør.

Første møde med LGBT

Da Sy Lee i forbindelse med reality-programmerne flytter til København, stifter han også bekendtskab med LGBT-miljøet.

”Jeg møder her mange skønne mennesker, der får mig til at føle mig velkommen og accepteret. De blev ligesom min anden familie. Her får jeg på en måde den accept, jeg mangler fra min rigtige familie.”

”Når jeg ser på X Factor-Sigmund og ser hans familie elske ham, som den han er, så bliver jeg rørt, for det ville jeg gerne have min familie også gjorde ved mig – have et forhold til mine forældre som er baseret på accept.

Det var også en af grundene til, at Sy Lee valgte at lave reality.

”Det var for at blive elsket, som jeg er. Jeg har brug for at lave en statement – hey der skal også være plads til mig. Al den mobning og overfald, der får mig til at føle mig, som om der er noget galt med mig. Måske var det også et oprør mod min familie og de grænser, vores kultur og religion sætter for mig.”

Sy Lee.
Foto: Anja Ekstrøm

Var ikke modig

Er der noget Sy Lee fortryder, er det, at han ikke har været mere modig.

”I de seneste syv år har jeg prøvet at undertrykke den rigtige Sy Lee. Mange tror, det er en rolle, jeg spiller, når jeg dukker op til biografpremierer og lignende. Men det er faktisk den rigtige Sy Lee. Her kan jeg få lov til at ’dresse-op’, for det kan jeg slet ikke, når jeg er sammen med min familie. Så ville min familie cutte forbindelsen til mig. Det har de gjort før.”

Det er også en af grundene til, at Sy Lee har blokeret familien på de sociale medier, så familien ikke længere kan følgens hans gøren på nettet.

”Det er et helt bevidst valg og ikke noget, jeg vælger at debattere med min familie om. Det er mit, og de behøver ikke ringe til mig, hver gang de ikke synes om et billede.”

”Min familie hænger stadig fast i en gammel asiatisk kultur, hvor tradition, æresbegreber og religion stadig er dominerende.”

”Men jeg vælger faktisk mine outfits for min egen skyld og ikke for andre.”

Firkantede danskere

”Jeg oplever desværre ofte, at det netop er mit tøj, jeg bliver bedømt på. Jeg føler ikke, jeg kan gå rundt og være mig selv. Selv om vi lever i et frit land, hvor man i modsætning til Vietnam kan tale frit om blandt andet religion og politik, så føler jeg stadig, at jeg ikke har frihed til at være mig selv. I Danmark er folk stadig meget firkantede, når det kommer til påklædning.”

”Så sent som til Distortion i juni måned oplevede jeg, at en pige rev mig i håret, idet hun går forbi mig. Selv om vi skriver 2018 og lever i et land som Danmark, hvor vi tror på mangfoldighed og forskellighed, så oplever jeg masser af gange, at folk har lyst til at spytte på mig eller sige et eller andet grimt.

Måske føler de, at det er ok, fordi jeg jo på en måde er en offentlig person. Men jeg føler, at folk dømmer mig på de ting, jeg har på, og ikke ud fra mine livsværdier. Jeg synes, folk går alt for meget op i det ydre og ikke alle de værdier og forskellige sider, man indeholder som menneske.”

”Men i dag er jeg begyndt at konfrontere folk, der enten spytter på mig eller river mig i håret. Men jeg forstår ikke helt, hvorfor det kun er påklædning og seksualiteten, man bliver dømt på,” lyder opsangen fra Sy Lee.

 

Læs også: Reality-kendis overfaldet