KULTUR

Dansk optimisme i Mr Gay Europe-lejren

Danske Niels Jansen i midten lytter sammen med Guilherme Souza fra Irland til højre, og ukrainske Dominik Svechnikov til venstre ved søndagens workshop om LGBT-rettigheder i Polen.
Foto: Danni Sigen

Danmarks deltager ved Mr Gay Europe i Warszawa er ved godt mod på anden dagen, men to deltagere har meldt fra, og en anden er endnu ikke mødt op.

Hele Danmarks Mr Gay Niels Jansen landede lørdag i Warszawa sammen med Danni Sigen der både er med-producer på Mr Gay Denmark og indehaver af titlen fra 2016. De to udgør Danmarks team indtil konkurrencen slutter den 12. august. Om Niels Jansen derefter vender hjem med endnu en titel, må tiden vise, men konkurrencen er allerede decimeret i antal deltagere, så matematisk set er han tættere på titlen end nogensinde før.

Kort efter deltagernes ankomst til Warszawa lørdag stod det klart, at Tjekkiets og Slovakiets fælles kandidat havde trukket sig. Lukáš Grečko repræsenterer begge nationer, der i årene 1918 til og med 1992 var samlet under ét flag som Tjekkoslovakiet. Hvad den direkte årsag til hans afbud er, står uklart.

Ligeledes har Bulgariens Stefan Dimov i dag trukket sig. Han dukkede forsinket op, men forlod konkurrencen igen kort efter. Forklaringen er, at det ikke var noget for ham.

Med de to ude, og Portugals Pedro Ferreira formodentlig på vej, er årets Mr Gay Europe godt i gang, med syv aktive deltagere. Søndagen har blandt andet budt på workshop omkring LGBT-rettigheder i Polen fortæller med-producer Danni Sigen.

Hvem er favorit?

Da vi fanger Danni Sigen på telefonen søndag aften, fortæller han om højt humør i konkurrencen. ”Deltagerne har virkelig fundet hinanden, og fungerer rigtig godt sammen socialt. Især er Englands og Wales’ deltagere meget sociale, og er hele tiden opmærksomme på hvordan folk har det.

– Kan du allerede nu fornemme hvem der er favoritter til titlen som Mr Gay Europe 2018?
”Niels Jansen er min personlige favorit, og hans viden og erfaring som aktivist brænder virkelig igennem. Men også Phillip Dzwonkiewicz fra England står stærkt. Han er hiv-positiv, og hans dagsorden er bekæmpelse af stigmatisering af hiv-positive. Tysklands Enrique Doleschy gør sig også rigtig godt”, fortæller Danni Sigen inden han må videre med de officielle pligter, som søndag aften blandt andet omfatter et cocktailparty.

Niels Jansen selv postede tidligere søndag en kort video på sin facebookprofil, hvor han giver udtryk for han har det godt, og at alle har taget godt imod ham. ”Nu har I set jeg er i live, og ved godt mod”, afsluttede han sin videohilsen med vanligt glimt i øjet.