SAMFUND

Sverige støtter igen homofobisk land

Regeringen i Uganda vedtog trods internationale protester strengere homofobiske love. Den gang valgte flere lande herunder Danmark, Norge og Sverige at suspendere støtten. Nu genoptager vore svenske naboer imidlertid støtten igen.
Foto: Kaytee Riek

Sverige genoptager udviklingsbistanden til Uganda, og sender de næste fem år en milliard støttekroner afsted, på trods af, at Sverige tidligere suspenderede støtten på grund af nye homofobiske love i det afrikanske land.

Den svenske regering har besluttet at ophæve suspenderingen af ulandsstøtten til Uganda. Sverige var sammen med Danmark, Norge og Holland de første lande til at suspendere støtten fordi Uganda indførte nye homofobiske love, der straffer homoseksualitet med op til livsvarigt fængsel.

De svenske støttekroner skal gå til at forbedre sundhedsplejen med speciel fokus på seksuel sundhed og menneskerettigheder.

”Vi sender ikke bare pengene til regeringen i Uganda, men står selv for udvælgelsen og udmøntningen af projekter”, udtaler den svenske minister for internationalt udviklingssamarbejde, Hillevi Engström til avisen Wall Street Journal.

»Sverige fortsætter med at støtte menneskerettigheder og fredelig sameksistens, men ønsker også at bidrage med bedre vilkår for bæredygtig vækst og udvikling”, tilføjer ministeren.

Den ugandiske regering hævdede tidligere på måneden, at dens udenlandske udviklingspartnere havde »misfortolket” hensigten med loven.

”Loven er ment som en beskyttelse af børn, så de ikke skal kunne udsættes for åben homoseksuel propaganda”, fortalte en regeringstalsmand til nyhedstjenesten Reuters.