KULTUR

Skæv sex, magt og kroppe i Aarhus

I denne weekend rammes Aarhus af festivallen: The GENDERHOUSE Festival 2021, der lover dristige og tankevækkende oplevelser for alle! Det sker med fokus på temaer som sex, køn og ensomhed.

I Aarhus byder The Genderhouse Festival velkommen til hele to ugers festivalprogram. Her  præsenteres der værker af LGBTQIA+ kunstnere, der udfordrer det hetero-normative og homogene, med målet om at mangfoldiggøre det kulturelle landskab i Aarhus.

For folkene bag handler det først og fremmest om at skabe plads til- og synliggøre queer fortællingerne, det mangfoldige kunstneriske udtryk og dermed give stemmer til queer-miljøet.

Det var tilbage i år 2018 den første udgave af festivalen fandt sted i Aarhus. Med et underfundigt program af queer forestillinger, udstillinger og events som også dengang, blev præsenteret på byens teatre, museer og kulturhuse.

Tal om sex og frigør din krop

Dykker man ned i programmet, kommer man forbi: HISTORY OF SEXUALITY, en-gør-det-selv performance om sex.

En løsslupne og skæv forestilling, hvor to uartige performancekunstnere  sætter fokus på tabuer og lyst – og på det magtgreb, som sex har om os alle.

Iført alt lige fra, ja… ingenting til kanin-, bjørne- og vamsede sexmonster-kostumer, tager de dig med på en vild ridetur gennem deres egen seksualitets historier; et levende arkiv i bedste do-it-yourself stil – og med en opfordring til hver enkelt om at tage magten over egen krop og seksualitet tilbage. Det sker d. 6-7. oktober.

Festivallen starter et helt andet sted, nemlig ved den italienske koreograf Silvia Gribaudi som tager livtag med kønsstereotyper, kropsidealer, skønhed og virtuositet i en komiske og vanvittigt empatiske hyldest til den frigjorte krop og det hele menneske – i al sin ufuldkommenhed, hverken mere eller mindre.

Det sker d. 24. september på danseteatret Bora Bora og med danseforestillingen: “Graces”, hvor tre mandlige dansere, Siro Guglielmi, Matteo Marchesi og Andrea Rampazzo, indtager scenen sammen med koreograf Silvia Gribaudi, på jagt efter disse klassiske idealer. Forestillingen er anmelder rost verden rundt og det er en helt ekstraordinær ting at den kan opleves i Danmark.

Udstillingen Women in Power er lavet af kunstneren Noelia Mora Solvez for museet KØN.
Foto: Pressebillede

Kvinde udforsk din magt

En af festivallens helt store programpunkter er udstillingen: Women in Power, d. 24. September – 10. Oktober 2021. Det er en udstilling kurateret af kunstneren Noelia Mora Solvez for museet KØN.

Flere feminister har argumenteret for, at vi bør genoverveje vores forståelse af magt som en egenskab. Særligt evnen til at give magt, ændre sin egen eller andres magtposition – især fordi det for nogen ofte forbindes med en maskulin egenskab.

Og derfor er udstillingen lavet af en række kvindelige kunstnere, der ser nærmere på magten og den rolle, magt spiller i kvinders liv i et forsøg på at skabe deres egen definition at begrebet magt.

Værkerne ser nærmere på kvinders seksualitet, litteratur, moderskab. På begrebet ’mansplaining’ og meget mere. Det hele er placeret på KØN, rundt om på steder, du ikke almindeligvis møder installationer. Værkerne er skabt gennem forskellige processer og medier, men alle ud fra det samme koncept – og de er hver især skabt specifikt til den unikke arkitektur i rummene.

Et omfattende program

Er du i Aarhus, ja, så er dette er bare enkelte dele af det omfattende program, der også byder på endnu flere forestillinger, byvandringer, talks og udstillinger.

Det hele sker i et sammenarbejde med Bora Bora – dans og visuelt teater, Museum Køn, Godsbanen, Åbne Scene og Dokk1om og der præsenteres både internationale, nationale og lokale queer kunstnere.

Så har du ikke allerede sat en masse krydser i kalenderen, så skynd dig ind og kig. Out and About har tjekket programmet og giver et par ideer lige her.

Mere info finder du på festivalens hjemmeside.

 

Læs også: Du kan nu nominere dine kandidater til Danish Rainbow Awards 2021