KULTUR

Sigmund fratages AXGIL-nominering efter udfald på Instagram

Sigmund i sin nu slettede Instagram story der blandt andet er stærkt kritisk overfor flygtninge og indvandrere.
Foto: Screendum / Twitter / @LarsJ3

Det får direkte konsekvenser for X Factor-stjernen og Melodi Grandprix-deltageren Sigmund, at han på Instagram har postet et voldsomt udfald mod flygtninge og indvandrere og den københavnske bydel Nørrebro. Danish Rainbow Awards har reageret prompte, og slettet ham fra listen over nominerede til en af de mest fremtrædende AXGIL-awards.

Sigmund har haft et forrygende år siden han i foråret 2018 fik en tredjeplads i X Factor. Han har blandt andet optrådt ved Copenhagen Pride, skrevet en bog om sit liv, udgivet en single, samt fået en tredjeplads ved Dansk Melodi Grand Prix sidste lørdag den 23. februar.

Men da Out & About efter Melodi Grand Prixet lørdag lagde en artikel online med et interview med Sigmund, postede en læser, Lars Østergaard, et link i kommentarfeltet til et tweet fra sig selv dateret den 18. februar, hvor han gengiver og kommenterer på en Instagram story fra Sigmund. Storien er senere sletter fra Sigmunds profil @sigmundmusic. I Instagram storyen kommenterer Sigmund på et tv-indslag der kører i baggrunden, og kommer med sine betragtninger omkring menneskerne i bybusserne på Nørrebro, og bydelens indbyggere generelt.

Mister AXGIL-nominering

Den 2:05 minutter lange optagelse får hårde ord med på vejen i kommentarsporet i Lars Østergaards tweet, men der er også andre som udtrykker sympati for budskabet.

Men den hårdeste reaktion indtil videre kommer fra Danish Rainbow Awards, hvor bestyrelsen i Rainbow Business Denmark der står bag Danish Rainbow Awards, efter samråd med produktionsselskabet Warner Brothers tidligere på ugen har besluttet, at fratage Sigmund nomineringen som ”Årets LGBT-person”. Det sker efter et gennemsyn af den omtalte Instagram story. Warner Brothers er inde over produktionen af showet, som vises på tv den 5. april.

Men ikke nok med det. Sigmund skulle have optrådt ved Danish Rainbow Awards, men det er også aflyst. Begge dele er ifølge Niels Holm, der er presseansvarlig ved Danish Rainbow Awards, en direkte konsekvens af Sigmund ytringer på Instagram:

”De holdninger han giver udtryk for, harmonerer på ingen måde med Danish Rainbow Awards værdier, og derfor kan vi ikke fastholde hans nominering til en AXGIL-award, eller lade ham optræde ved showet”.

LGBT Danmark: Trist

LGBT Danmark har tidligere rost Sigmund og hans forældre for at være positive rollemodeller. For præcis et år siden udtalte forperson Peder Holk Svendsen til DR i et interview: ”Han er et frisk pust, der legaliserer forskellighed. Sigmund giver andre unge mulighed for at spejle sig i ham, hvis de nu bor i Smørum eller en anden lille by og sidder ser X Factor og tænker: ’Sådan har jeg det også’. Det kan være med til at give dem en følelse af, at der er et sted til dem også”.

Men efter at have set Sigmunds Instagram story er det en trist Peder Holk Svendsen, som kommenterer sagen overfor Out & About: ”Jeg synes, det er trist at både se og høre. I min optik går han langt over grænsen. Inklusion og accept må altid give plads og gå begge veje”.

Nogenlunde samme melding lyder fra andre LGBT-organisationer, som vi har været i kontakt med, men som ikke ønsker at udtale sig til citat.

Sigmund: Undskyld

Søndag formiddag lykkedes det at få en skriftlig kommentar fra Sigmund gennem hans manager Christel Knop. Vi har spurgt, hvordan han forholder sig til at have mistet både nominering og optræden ved Danish Rainbow Awards. Svaret er uredigeret:

”Jamen det synes jeg selvfølgelig er virkeligt ærgerligt. Det var noget, jeg havde glædet mig helt vildt meget til, især fordi det er så stor en anerkendelse indenfor LGBT-fællesskabet, og at det kan tages fra en person så hurtigt på grund af en bemærkning, påvirker mig selvfølgelig”, skriver Sigmund og fortsætter:

”Jeg kan sagtens se i bakspejlet, at jeg gik over grænsen med nogle specifikke udtalelser, og jeg ville ønske at jeg kunne trække mine ord tilbage. Desværre har min diagnose det med at tage over, og jeg får sagt ting alt for hurtigt uden at jeg når at tænke over at det ville støde nogen, og det er jeg vildt ked af”.

”Jeg slettede den story ret hurtigt efter at have lagt den op, fordi jeg godt selv kunne høre, at jeg gik langt over stregen og det lød meget forkert, men desværre går det meget stærkt på de sociale medier og at jeg nu er blevet udstillet i pressen som en person jeg slet ikke kan kende i mig selv, is heart breaking”, udtaler Sigmund inden han runder sit svar af:

”Jeg har rigtig mange venner fra hele verden, som jeg respekterer og værdsætter, og jeg har som person ingen intentioner om at støde andre mennesker! Jeg har nu lært det på den hårde måde, og jeg vil tænke mig meget bedre om i fremtiden. Jeg står stadig op for mangfoldigheden og kæmper videre for at være et forbillede i LGBT-fællesskabet, og jeg håber at folk fortsat vil fokusere på de positive ting jeg udretter, og som den person jeg er, og ikke kun dømmer mig på en forkert og uheldig udtalelse. Vi lærer af vores fejl, og jeg kan ikke gøre andet nu end at sige undskyld”.