ANMELDELSER

She Loves You giver liv til Lennon & McCartneys udødelige sange

Musicalen She Loves You er stoppet med Lennon Og McCartney sange.
Foto: Søren Malmose

Den nye musical She Loves You, baseret på musik og sangtekster af John Lennon og Paul McCartney, slutter med glæde og optimisme. Undervejs præsenteres vi for kærlighed mellem kvinder, et ældre ægtepar, og de helt unge. Men også for problemer med piller, død, og knas i parforholdet. Og en excentrisk modemand.

På blot syv år nåede John Lennon og Paul McCartney at skrive omkring 200 sange. En del af dem udgav de i Beatles årene fra 1963-1970. Nu mere end 50 år efter sidste kapitel blev sat for Beatles-epoken har musicalen She Loves You verdenspremiere. Musicalen er baseret på 40 af partnerskabets største hits, som der er lavet en historie hen over.

Det er teaterselskabet Nordic Musical Partners og musicalproducent Mikkel Rønnøw, der i samarbejde med Tivoli og Musikhuset i Århus, står bag produktionen.

Med baggrund i de mange sange skabt af Lennon & McCartney lægger produktionen sig op ad tidligere ”jukebox-musicals” som blandt andre de verdensberømte Mamma Mia og We Will Rock You. Gigant musicals der har spillet i årevis, og hvor ophavet var baseret på sange fra henholdsvis ABBA og Queen. Men medens såvel We Will Rock You og ikke mindst Mamma Mia var glade og opløftende musicals, så kan man næppe sige det samme om She Loves You. Heller ikke selvom kærligheden til sidst…….ja, skriv selv fortsættelsen.

At skulle basere en musical på et verdenskendt Lennon & McCartney bagkatalog forpligter, men det giver også spændende muligheder. Producenterne bag She Loves You har nemlig kunnet vælge mellem de flere end 200 sange, og derfor kunnet skrive en historie sammen, som 40 af disse lægger den musikalske ramme om.

Valget kan så stå mellem eksempelvis en rigtig feel good musical, der gør publikum i godt humør, eller en musical med problemer med kærligheden, livet, og døden. Her har man tydeligvis valgt det sidste, også selvom det hele ender så godt. Næsten da.

Skulle have været for længe siden

Oprindelig var det meningen af She Loves You skulle være produceret for mere end to år siden af Fredericia Teater. Desværre gik Fredericia Teater konkurs. Siden da har Mikkel Rønnøw, der har licensen til musikrettighederne, arbejdet for at lave en ny opsætning af musicalen.

Og den 25. marts havde musicalen She Loves You så verdenspremiere i Tivolis Koncertsal, hvor den spiller til den 24. april. Fra den 29. april til 21. maj spiller den i Musikhuset Aarhus.

Som nævnt har forfatterne bag She Loves You, Thom Southerland og Jokum Rohde, sammen med producenten, kunnet vælge hvilke sange, de ville skrive historien ud fra. Men dermed har de også i princippet haft frie hænder til at skrive præcis den historie, de fandt bedst egnet til at fremhæve sangene.

Blandt de mange klassikere som er blevet brugt til at skrive historien hen over kan nævnes Let It Be, Yesterday, A Hard Day´s Night, Help!, samt et par af mine helt personlige favoritter fra Lennon & McCartneys store musikkatalog Blackbird og She Loves You. Sidstnævnte valgt til musicalens titel. Og ikke uden grund naturligvis. For She Loves Yoy handler blandt andet om kærlighed i tre generationer.

Seniorkærlighed, lesbisk kærlighed og ung kærlighed

She Loves You er en musical om en moderne familie, hvor tre generationer på hver deres vis tager livtag med kærligheden, dens veje og vildveje.

Den ældste generation Anna og Peter, charmerende og med dejlige glimt i øjnene spilles af henholdsvis Birgitte Raaberg og Karsten Jansfort. Parret, der er udsprunget af hippiebevægelsen, og følgelig aldrig har været gift, har deres udfordringer: Anna har efter et sygeforløb pludselig fået konstateret et svagt hjerte, der forudsiges af lægerne til at stoppe helt inden længe.

Anna og Peter har adoptivdatteren Louise, spillet og sunget af en af Danmarks førende kvindelige musicalstjerner, Maria Lucia. Louise er designer og skaber tøj til et modehus. Men derudover er hun også kæreste med Sara, vidunderligt sunget og spillet af en sprudlende Rikke Hvidbjerg.

Sara bliver gravid, så hun og Louise skal være forældre, men inden de når så langt, er der knas i forholdet.

Anna og Peter har også sønnen Daniel, stærkt spillet og sunget af det nye musicaltalent Mikkel Hoé Knudsen. Daniel har problemer med stoffer og kærligheden, men får hjælp af Molly, ligeledes stærkt spillet og sunget af et andet nyt musicaltalent Johanne Milland.

Molly, bliver Louises assistent, og vil naturligvis indledningsvis ikke vide af Daniel, da han erklærer sin kærlighed. Hun har i forvejen kæresten Joe, Oliver Lundqvist, hvorfor et sidespring med Daniel, ikke går upåagtet hen. Trusler på livet og nem adgang til stoffer, er ved at tage livet af Daniel.

Strejf af tragedie

Modehuset som Louise arbejder for, får ny ejer, den excentriske Erik Havu, spillet af Martin Loft. Han ulasteligt klædt i håbets farve, grønt, bærende rundt på en lille bamse, og konstant fortællende, at hans hus er fyldt med fly.

Som det fremgår, så er der rig mulighed for konflikter, og ikke mindst problemer på kærlighedsfronten, men også i forhold til sygdom og død.

Og som den opmærksomme læser sikkert for længst har regnet ud, så er She Loves You, trods sine opløftende momenter, ikke mindst i første og et langt stykke hen i anden akt, et kraftigt strejf af tragedie og tristesse.

Men som Anna udtrykker det i sin trøst til ægtemanden Peter, adoptivdatteren Louise, og sønnen Daniel, da livet rinder ud: – Livet er et mirakel, og kærligheden gør det værd at leve.

Langt til smil og glæde

Lennon & McCartney har skrevet mange skønne kærlighedssange, og masser af musik man bliver glad af. Personligt har jeg svært ved at forstå at forfatterne til manuskriptet Thom Southerland og Jokum Rohde, sammen med producenterne har valgt at gøre She Loves You til en så trist og tragisk hovedhistorie. Faktisk skal vi som nævnt et godt stykke ind i anden akt førend der begynder at komme ret meget smil og glæde i forestillingen.

I modsætning til da man fordanskede Mamma Mia, så har man her valgt at bibeholde de engelsksprogede tekster mellem den danske dialog mellem de mange sange. Det kan man synes om, hvad man vil, men jeg tænker, at man naturligvis har gjort sig sine tanker om en oversættelse. Ikke mindst i lyset af at nok ikke alle, der var med i Beatles perioden, og som musicalen måske ikke mindst henvender sig til, er fuldt bevandrede i det engelske. Oversættelsen af Mamma Mia sangteksterne fra engelsk til dansk fungerede fint.

Fremhæves skal her, at alle sangerne, uden undtagelse, faktisk klarede det at synge på engelsk rigtig flot. Der var ikke meget skoleengelsk over det!

Stereotyp fremstilling af en homoseksuel mand

She Loves You fungerer på sine egne præmisser. Med risiko for at få ørerne i maskinen glædes jeg gevaldigt over, at Sara og Louise fremstilles som to moderne kvinder af deres tid. Men har til gengæld svært ved at se, at Erik Havú skal være så excentrisk, og fremstilles så stereotypt homoseksuelt. Mindre kunne nok have gjort det, og de fleste af os, havde alligevel nok forstået budskabet. Til gengæld får vi så alle med på ”tømmerflåden” so to speak.

She Loves You er en velspillet og -sunget musical, hvor vi præsenteres for en skøn skøn samling af Lennon & McCartneys udødelige sange. Alle som en levendegjort af nogle stærke sangere. Endelig skal fremhæves, at vi præsenteres for to nye vidunderlige stærkt lysende stjerner inden for musicalgenren Mikkel Hoé Knudsen og Johanne Milland. Mere end 4 stjerner kan det dog ikke blive til fra Out and About.

FAKTA om SHE LOVES YOU

Musik & sangtekster: John Lennon & Paul McCartney

Manuskript: Thom Southerland og Jokum Rohde

Orkestrering: Steve Sidwell

Iscenesættelse: Thom Southerland

Musikalsk ledelse: Mikkel Rønnow

Scenografi & kostumer: Morgan Large

Koreografi: Karen Bruce

Lysdesign: Tim Mitchell

Lyddesign: Tim Høyer

Produceret af Mikkel Rønnow Musicals for Nordic Musical Partners og Sony Music Publishing Scandinavia.

Billetbestilling: shelovesyou.dk

Varighed: 2 timer og 40 minutter

 

Rolleliste:

Louise: Maria Lucia

Anna: Birgitte Raaberg

Sara: Rikke Hvidbjerg

Peter: Karsten Jansfort

Daniel: Mikkel Hoé Knudsen

Molly: Johanne Milland

Simone: Nicoline Siff Møller

Erik Havú: Martin Loft

Spilleperiode:

Til 24. april i Tivolis Koncertsal

Fra 29. april til 21. maj i Musikhuset Aarhus.

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Homoseksuel på Grønland – hvor går man hen med sine drømme?