Sabaah til pride med nyt prideflag

Når Sabaah går med i Copenhagen Pride den 19. august er det for ottende år i træk, men denne gang bærer foreningen en nyskabelse med sig. Det intersektionelle prideflag.
Da Out & About den 13. juli bragte nyheden om ”et nyt regnbueflag” med en ekstra brun og sort stribe udløste det en heftig debat. Der var mange der ikke kunne se formålet med flaget, og andre spurgte hvorfor? Var det gamle regnbueflag ikke godt nok?
Mange misforståelser
I artiklen kaldte vi, af mangel på bedre, det nye flag for ’Philadelphia-flaget’, efter den amerikanske storby, hvor det blev hejst for første gang i forbindelse med byens pride-fejring. Det korrekte og officielle navn for flaget er ’det intersektionelle prideflag’. Det er navnet vi vil bruge fremover.
Mange har fået den opfattelse, at det intersektionelle prideflag skal erstatte det klassiske regnbueflag med seks striber. Det er ikke tilfældet. Det intersektionelle prideflag er en flag for en bestemt gruppe, ligesom transflaget eller bjørneflaget for eksempel er det.
Sabaah favner det intersektionelle flag
Det intersektionelle prideflag ræsonnerer mange af de oplevelser og følelser som Sabaahs medlemmer har, både i og uden for LGBT+ miljøet.
”Det intersektionelle prideflag bliver et flag, der kommer til at vaje side om side med den myriade af flag vi kender fra vores rettighedskampe, der blandt andet tæller det transkønnede flag, det biseksuelle flag, interkønsflaget, bjørneflaget og det seks stribede regnbueflag de fleste mennesker genkender som symbolet der samler LGBT+ miljøet.” Det forklarer Sabaah i en pressemeddelelse til Out & About.

Foto: Kelly Burkhardt City of Philadelphia Office of LGBT Affairs.
Hvorfor det intersektionelle prideflag?
”Det intersektionelle prideflag er med til at synliggøre de oplevelser og udfordringer som vores medlemmer står overfor. Sabaahs medlemmers oplevelse af verden, er ikke den samme som de LGBT+ personer, der ikke tilhører en etnisk minoritet i samfundet. Når vi skal ind på de samme natklubber som resten af miljøet, er det os der bliver mistænkeliggjort og udelukket fra at komme ind. Når vi er på dating apps, er det os der får at vide, at vi ikke findes tiltrækkende eller at vi skal forsvinde. Når vi søger bolig, er det os der får at vide at der søges ’en rigtig dansker’. Disse oplevelser er med til at usynliggøre vores eksistens”, uddyber Sabaah.
Flere farver – mere Pride
”Jeg ser den brune og sorte stribe som en nødvendighed. Med flere farver, får vi mere Pride!”, udtaler Sabaahs forperson, Mateen Malik Hussein og uddyber:
”Det nye regnbueflag kalder på, at vi skaber mere inklusion og rummelighed, for selvom det kendte regnbueflag på papiret rummer alle seksuelle minoriteter og kønsidentiteter uagtet køn, religiøse tilhørsforhold eller etnicitet opleves virkeligheden anderledes. I bund og grund handler det om at synliggøre en minoritet i minoriteten og det gør vi først og fremmest ved at vise, at minoritetsetniske grupper i LGBT+ miljøet eksisterer og at deres oplevelser og erfaringer er lige så vigtige og ægte. Det sker alt sammen gennem repræsentation”.
Talsperson og medstifter af Sabaah, Fahad Saeed, uddyber betydningen af det intersektionelle prideflag:
”Det handler grundlæggende om synlighed. Ja, regnbueflaget er muligvis farveblindt og dækker alle, men det har – indtil videre, betydet at der er mange oplevelser der ender med at være usynlige. Det nye regnbueflag er et kærkomment tiltag for at skabe synlighed om mange af de oplevelser og den kompleksitet som blandt andre Sabaahs medlemmer møder både i LGBT-miljøet og i samfundet generelt.”