KULTUR

Rusland forbyder ”feminine” billeder af Putin

Sådan ønsker den russiske regering ikke at se præsident Vladimir Putin. Derfor har de nu gjort det strafbart, at vise “feminine” billeder af Putin.

Den russiske regering har forbudt ”ekstremistiske” billeder af præsident Vladimir Putin, hvor han fremstilles ”feminint”.

Hvad har Adolf Hitler, Josef Stalin og en lang række andre afdøde og nulevende diktatorer tilfælles med den russiske præsident Vladimir Putin?

De frygtede latterliggørelsen, og har slået hårdt ned på kritikere og folk der gjorde grin med dem.

Om det er derfor den russiske regering har forbudt billeder af Vladimir Putin, hvor han fremstilles med læbestift og make-up er uvist, men denne slags billeder kategoriseres nu som ”ulovlig ekstremisme.” Det skriver Washington Post.

Det fremgår af den russiske regerings liste over elementer, der udgør ”ekstremisme.” Listen definerer dog ikke præcist hvilke konkrete billeder der er tale om.

Selvom ytrings- og pressefriheden er under pres i Rusland har russiske nyhedsmedier ifølge Washington Post behandlet emnet. På The Moscow Times mener man, at der kan være tale om billeder som dette:

Den ikoniske plakat fra 2013 vandt udbredelse verden over, da den russiske regering lovgav mod ”homopropaganda”, som skulle beskytte de russiske børn mod ”utraditionelle seksuelle relationer.” Loven vakte vrede verden over, og det manipulerede billede af Putin vandt massiv udbredelse.

Andre russiske medier har andre bud på forbudte billeder. Dette billede må falde ind under kategorien ”ulovlig ekstremisme.” Her ses Putin med den russiske premierminister Dmitrij Medvedev, som i 2015 forbød transpersoner at køre bil.

På de sociale medier er flere brugere begyndt at dele de billeder, som nu er gjort forbudte i Rusland.

Rusland kritiseres ofte for sin statsgodkendte homofobi.

Op til vinter-OL i Sotji i 2014 krævede daværende generalsekretær for FN Ban Ki-moon et opgør med diskrimination.

”Vi må alle rejse vores stemmer mod angreb på lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede. Vi må alle kæmpe imod anholdelser, fængslinger og de diskriminerende restriktioner, de står over for,” sagde den daværende generalsekretær 2014 under en tale til Den Olympiske Komite i Sotji.

Rusland har de sidste år strammet kontrollen med aktiviteter på nettet, og vedtog i 2013 en lov, der forbyder ”internetekstremisme.”

Ifølge The Moscow Times gør loven det muligt, at blokere hjemmesider, der indeholder ”ulovlig information.”

Året efter blev det også forbudt for russiske statsborgere at like eller dele opslag på sociale medier, der anses for at være forbudte. Det resulterede blandt andet i, at en filosofiprofessor endte i forvaring, for en historie, der handlede om et hypotetisk statskup i Rusland.

Kilde: Jyllands-Posten

 

Læs også: Rusland forbyder transkønnede at køre bil