SAMFUND

Rokade Pride i Holbæk – En farverig og mangfoldig byfest.

Holbæk er søndag klar med en god gammeldags manfoldighedsbyfest – en festlig familiepride.
Foto: Lone Israelsen

DMI melder hedebølge, så der er rig mulighed for at få et ordenligt skud sommerenergi. På søndag kan det kombineres med farverige og glade mennesker, når Holbæk holder Pride.

”Holbæk har fundet “ja-hatten” og har taget helhjertet imod ideen om at sætte fokus på alle borgeres trivsel. Det er faktisk lidt overvældende hvor mange der byder ind og gerne vil være med til at flage med regnbueflaget i mangfoldighedens navn” fortæller Pylle Quaade, er står bag Holbæk Pride og  samtidig er stifter af L.U.V/ LGBT + Ungegruppe Vestsjælland.

“Vi har kun modtaget positive tilkendegivelser og faktisk så mange at vi niver os selv i armen” supplere, hendes Partner in Crime, Lars Thaarbøl, Kommunalbestyrelsesmedlem (S) i Holbæk kommune.

Pride på skift

Faktisk er deres Pride er et fællesskab af tre kommuner: Kalundborg , Holbæk og Odsherred. Det giver et større netværk og er politisk forankret efter, at der har været afholdt tre borger debatmøder om LGBT+ personers trivsel på arbejdspladser, uddannelsessteder og fritidstilbud. En udvikling, der er blevet skudt i gang efter borgmestrene i de tre kommuner satte emnet på den kommunale dagsorden.

Det er som skrevet Pylle Quaade, der står bag Priden som går på skift imellem Kalundborg, Holbæk og Odsherred. Hun har igennem flere år arbejdet for netværksdannelse i det Nordvestsjællandske. Hun mener, at provinsen har så ufatteligt meget at byde på og meget gerne vil vise at alle er velkomne på landet. Derfor har de fortjent deres helt egen Pride. I år har hun altså samarbejdet med Lars Thaarbøl, som bor i Holbæk og derfor har de gode kontakter der.

Det er vigtig for dem, byerne og Pylle at de finder deres eget udtryk og og en måde, der passer til kommunerne og dets borger, udenfor København. Tanken og ønsket er at nytænke og finde muligheder, der kan vise, at vi kan og vil inklusion. I den proces er det vigtigt at inddrage alt og alle med ideer til, hvordan det gøres bedre for især unge, ældre og ensomme.

Provinsens åbenhed og muligheder

”Vi ønsker at skabe en udbredt forståelse for diversitet og retten til at være den man er. Ingen skal i 2022 leve ensom og ulykkelig, blot fordi andre ikke forstår dem. Vi vil med Priden skabe debat om det at leve i en moderne familie-konstellation”  fortæller Pylle Quaade.

”En Pride udenfor København kan noget andet. Det er nyt og spændende, samt en kærkommen mulighed for at vise et særligt fællesskab og vilje til lytte til de borgere der mistrives. For eksempel unge LGBT+ personer  i provinsen, der kan have det svært ved at finde fodfæste”.

Ungdommen har også været i gang. I anledning af Holbæk Pride har den lokale forfatterskole for unge LGBT+ hold lavet deres helt egen bog, der har fået titlen: L.U.V Yourself.  Den er blevet til i et samarbejde med Ungkalundborg, Ungholbæk, Holbæk Bibliotek og Ung Odsherred.

Bogen koster 50kr og kan købes hos Bogart Bogcafé. Pengene går ubeskåret til LGBT+ Ungegruppe Vestsjælland.

Byfest med fuldt humør

På søndag d. 14. august, går det hele løs. Træfpunktet er klokken 10.00 i ungehuset Lucerna, Ahlgade 3F i Holbæk. Derfra er der fælles parade kl. 11.00., festligt ført an af Danmarksmestrene i garde: Holbæk Garden. De har på de sociale medier allerede stolt promoveret regnbueflaget. Ruten går af Ahlgade med stop ved det gamle rådhuset, videre via Smedelundsgade, Labæk og Krags Brygge til filmtorvet 1 (ved Frysehuset). Her vil der være boder, taler og underholdning. Blandt andet  holder Holbæks borgmester: Christina Kryzyrosiak tale og Claire Couture optræder.

Du kan også møde den århusianske tegneserieskaber Nikolaj Lauritzen, som mange nok kender fra instagram, der netop har udgivet tegneserien “Harald Blaatand – Kaotiske krøniker” på det holbækske forlag Afart. I den står Harald lidt i skyggen af sin næstkommanderende, den genderfluid LGBT+viking, Björk.

Den officielle efterfest holdes på Kettes’s Pub og det begynder allerede klokken 16.00.

“Humøret er højt og vi glæder os til en god gammeldags familiepride. En mangfoldighedens-byfest med horn orkester, lokale ildsjæle og hele molevitten. Vestsjælland gir den gas! Holdbæk er klar! Næste år er Odsherred værter og gir så stafetten videre til Kalundborg ”, lyder det fra arrangørerne.

Husk, solcreme og rigeligt med vand (især hvis tømmermændene er hårde efter Bøssehusets ikoniske sommerfest, dagen før).

Holbæk kalder, god tur.

Mere om Holbæk Pride her.

Læs også: Copenhagen Pride: Oslo Pride går forrest i paraden