Robin Hood flirter med køn og identitet.

Robin Hood ved hvordan en pil skal sættes.                Foto: Gudmund Thai

Robin Hood på Folketeatret, og senere på Danmarks turné, må tage alle drenge- og pigehjerter med storm. Forestillingen rummer masser af fights, humor, guld, drama, bueskydning, glitter, og så naturligvis en spændende historie. Og jo, der flirtes i mere end en forstand med køn og identitet.

 

På Folketeatret laver de både en sjov og underfundig forestilling, der rammer lige ned i ethvert hjerte, stort som lille. For på Folketeatrets Store Scene gives der i den grad liv til den efterhånden ældgamle historie om Robin Hood, der tager fra de rige og giver til de fattige i Sherwoodskoven i England.

I Henrik Lykkegaards særdeles muntre oversættelse, under frisk og fyrig instruktion af Frede Guldbrandsen, med en let, men samtidig særdeles sjov og rammende scenografi af Julie Forchhammer, kan Robin Hood – Årets familieeventyr i Sherwood, ikke undgå at hitte.

For det er ikke bare den gamle historie om Robin Hood. Nææ det er den gamle historie om Robin og hans allierede i kamp mod de rige, de hovmodige, men også mod de falske magthavere. Og så er det hele tilført et særdeles nutidigt pift med mundbind, hælehilsen, og afstandtagen. Nå ja, og ikke at forglemme – så må man heller ikke længere lægge sin hånd på en andens lår. Jo aktualiteten fornægter sig ikke.

Hele holdet på scenen, anført af en charmerende Christopher Læssø som Robin Hood, tager os med fra ende til anden: Fra Robin under dramatiske omstændigheder bliver født, til han vokser op, som den kække unge mand, der muntrer sig med pigerne, og videre over til han modvilligt først tager kampen på broen i skoven mod Lille John, der siden bliver hans tro væbner. Og naturligvis helt til Robin deltager i den så berømte bueskydningskonkurrence, der er lagt som fælde, for at lokke den fredløse ud af skoven, så han kan få sin straf.

Det er sjovt og særdeles underholdende

Og når der indledningsvis står Henrik Lykkegaards særdeles muntre oversættelse, så skal det tages for pålydende. Det er sjovt og underholdende: Godt nok foregår historien om Robin Hood, lady Marian, broder Tuck, Lille John, sheriffen af Nottingham, og ikke at forglemme den grådige prins John, for at nævne nogle i 1100-tallets England, men som nævnt med flere særdeles nutidige nedslag.

Robin Hood emmer af eventyr og rummer det hele: Romantik, kærlighed, kløgt, mod, slåskampe, og kampen for at retfærdigheden skal ske fyldest, men det rummer også kampen for social retfærdighed.

Publikum lever i den grad med

Skuespillerne på scenen formår i den grad at få publikum, børn som voksne, i salen med: Vi råber buh, vi klapper i hænderne, vi hepper på de bedste, og børnene og alle os med barnlige sjæle vi elsker det.

Hele historien bindes sammen af Broder Tuck sjovt spillet af Jesper Riefenstahl. Han formår i den grad at få publikum med, og det samme gør den øvrige del af holdet, efterhånden som de i forestillingen henvender sig til publikum.

Nævnes skal det også at de tre musikere, Jullie Hjetland, Kirstine Lindemann og Hans Find Møller, fint binder historien sammen med musikken, der til tider er særdeles nutidig. Klædeligt er det også at vi præsenteres for en række af datidens instrumenter – ikke hver dag det opleves på en dansk scene.

I sandhed et familieeventyr

Folketeatrets eventyr om Robin Hood er i sandhed et familieeventyr. Ungerne griner og det samme gør vi andre. Vi kan simpelthen ikke lade være. Og børnene er super skarpe til at fange de mange små gimmicks i forestillingen, der relaterer sig til den aktuelle corona-situation, og hvordan vi skal undgå smittespredning. Godt set af Folketeatret i den grad at gøre Robin Hood nutidig.

Folketeatrets bud på Robin Hood anno 2020 er derfor i den grad en underholdende familieforestilling.

Om vi var underholdt? I den grad. Drenge som piger. Kvinder som mænd. Og alle dem imellem. Der var da også en god grund til at der var stående ovation.

Forestillingen henvender sig fra 6 år og op, og er man nervøs i relation til gældende corona-regler, skal det føjes til, at teatret i den grad havde fokus og styring på det. Flot!

Medvirkende

Medvirkende: Christopher Læssø, Emilie Rasmussen, Jesper Riefensthal, Morten Christensen, Jon Lange, Louis Bodnia Andersen, Josefine Tvermoes, Mathias Sprogøe Fletting.

Der leges med både køn og identitet i Folketeaterets Robin Hood.      Foto: Gudmund Thai

Robin Hood spiller på Folketeatret frem til den 2. december, og i 2021 drager forestillingen på Danmarksturné fra den 13. januar til den 18. marts.

Læs også: Filmfestivalen MIX CPH fejrer jubilæum

Mere om Folketeateret her.