KULTUR

Rekordstor Oslo Pride: Se fotos fra paraden

Masser af kærlighed ved Oslo Pride.
Foto: Thomas Kristensen

Over 90.000 mennesker deltog i paraden ved Oslo Pride 2023, anslår det norske politi. Dermed blev det den største pride-parade i Norge nogensinde.

Af Thomas Kristensen

Vi skal helt tilbage til 2019, for at Oslo Pride sidst kunne afholde pride-parade gennem den norske hovedstad. Dengang deltog 50.000 mennesker i paraden.

I 2020 og 2021 var Oslos pride-parade aflyst på grund af corona-restriktioner. I 2022 blev paraden aflyst på grund af terrorangrebet mod LGBT+ miljøet, hvor to personer blev dræbt og mindst 21 sårede. Dengang trodsede mange dog aflysningen ved alligevel at gennemføre en uofficiel parade gennem Oslo.

Lørdag den 1. juli 2023 forløb både pride-dagene og selve paraden heldigvis helt uden problemer. Humøret var højt, både blandt deltagerne i paraden og blandt de mange mennesker, som fulgte med i paraden fra fortovskanter, fra vinduer og fra caféer.

Statsminister Jonas Gahr Støre gik forrest i paraden sammen med flere ministre og Oslos borgmester, Marianne Borgen. Statsministeren havde to dage forinden stået som vært for en reception for LGBT+ miljøet i regeringens repræsentationslokaler, hvor også Norge helt nye ligestillings- og kulturminister, Lubna Jaffery, blev præsenteret.

Oppositionsleder Erna Solberg kørte med i paraden sammen med sit parti, Høyre. Hun havde allerede i maj været ude med en klar opfordring til nordmændene: Særligt på grund af terrorangrebet i 2022 opfordrede hun alle til at bakke op om pride-arrangementerne og gå med i paraderne:

”Jeg håber, at heteroseksuelle, homoseksuelle – ja alle – går med ud på gaderne eller på andre måder viser deres støtte til kærligheden og på den måde siger nej til vold og terror,” sagde Erna Solberg dengang til den norske avis VG.

Oslo Pride 2023

Se også: Aarhus Pride