KULTUR

Regnbueprofilplejehjem snart en realitet

Foto: iStock © EyeJoy

Sundheds og omsorgsudvalget i Københavns Kommune skal i dag beslutte om der skal etableres et profilplejehjem med regnbueprofil, dvs. målrettet homo-, bi- transpersoner.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til beslutning, at Plejecenter Slottet i De Gamles By bliver regnbueprofilplejehjem. Plejecenter Slottet har præsenteret regnbueprofilen for beboerrepræsentanter, repræsentanter for pårørende og for medarbejdergruppen, som alle er positive over for profilen.

Baggrunden for at etablere et plejecenter med regnbueprofil er, at flere ældre LGBT personer ofte gennem et langt liv har oplevet stigmatisering og diskrimination og at ensomhed udgøre en væsentlig faktor for nogle ældre LGBT personer, hovedsageligt fordi de ofte ikke har stiftet familie med børn og børnebørn og derfor kun har et lille socialt netværk.

LGBT Danmark samt foreningen Gay & Grey vurderer, at man ved at etablere en særlig regnbueprofil kan give tryggere rammer og accept af LGBT personer, og at LGBT beboere ikke vil opleve, at de igen er nødt til at skjule deres seksuelle orientering og livshistorie.

Forvaltningen foreslår en etableringsproces i stil med mangfoldighedsplejehjemmet, hvor der ikke bliver etableret en selvstændig eller en kønsopdelt afdeling, men hvor indflytning af LGBT personer vil ske i takt med, at der bliver ledige plejeboliger.

Der er afsat midler til etablering af profilplejehjem under ældrepakken for 2014 og 2015, og ved budgetforhandlingerne for 2015 er der afsat midler til etableringen.

Det er vanskeligt at estimere antallet af LGBT personer, men ifølge LGBT Danmark og Gay & Grey anslås det, at der er ca. 3.000 LBGT personer over 65 år i København – men det er kun en mindre del af dem, der vil være i målgruppen for plejebolig.

 

Læs også: Kig forbi: Slottet

Se også: København indvier regnbueprofil på plejehjem under Copenhagen Pride Week