KULTUR

Regnbueplejehjem indvies i Pride Week

Plejehjemmet Slottet.
Indvielse af plejehjemmet Slottet i De gamles By på Nørrebro der fremover bliver et sted, hvor ældre LGBT-personer kan komme til at bo sammen med ligesindede.
Foto: Frank Holm

Under Copenhagen Pride-ugen indvies endnu et profilplejehjem i København, hvor ældre LGBT-personer fremover får mulighed for at bo i trygge rammer uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt de bliver accepteret som dem, de er.

Plejehjemmet Slottet i De gamles By på Nørrebro bliver fremover et sted, hvor ældre LGBT-personer kan komme til at bo sammen med ligesindede og samtidig være i gode regnbuehænder hos et plejepersonale, der har særlige kompetencer og viden om LGBT-området.

Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen (SF), er stolt over at kunne indvie det nye profilplejehjem under Copenhagen Pride. Hun håber, at det kan være med til at skabe mere kvalitet og tryghed i ældrelivet.

“I København har jeg en ambition om at skabe så varierede og individuelle tilbud til de ældre som muligt, det gælder også på vores plejehjem. Vi har allerede fem profilplejehjem. Blandt andet et mangfoldighedsplejehjem og et plejehjem med en musikprofil. Næste skridt er en regnbueprofil, hvor ældre, der søger netop den profil, vil kunne finde stærke interessefællesskaber og se en god og tryg hverdag for sig,” forklarer Ninna Thomsen.

“Når ældre bi-, trans- eller homoseksuelle flytter på plejehjem, så er der mange, der er bekymrede for, om de bliver nødt til at ‘hoppe ind i skabet’ igen. Det er vigtigt, at de ældre ikke er nervøse for at vise deres seksualitet eller kønsidentitet, og det tror jeg, at en regnbueprofil vil være med til at støtte op om. Vi må huske på, at det her er en generation, som har skullet kæmpe meget for at blive accepteret.”

Forstanderen glæder sig

Også forstanderen på det kommende LGBT-profilplejehjem, Henriette Højsteen, ser meget frem til at skulle stå i spidsen for det daglige arbejde med at drive og udvikle regnbueprofilen.

“Vi tror på, at den ældre LGBT-person har brug for at blive mødt der, hvor vedkommende er. Vi tror på, at Slottet skal støtte op omkring de gode relationer og meningsfulde aktiviteter for alle stedets beboere,” siger Henriette Højsteen.

“For at dette kan lade sig gøre har det også været nødvendigt for Slottet at få tilført noget viden omkring LGBT-miljøet, LGBT-historie og LGBT-levevilkår i Danmark, og personalet var været igennem et indledende kompetenceforløb, som skal være med til at ruste medarbejderne med en større forståelse for og en større viden om LGBT-eksistens i mødet med den ældre LGBT-beboer.”

Til en start har Slottet blandt andet trukket på viden og erfaring fra LGBT Danmark, AIDS-Fondet og interessegruppen Gay and Grey.

Indvielse i Pride-ugen

Plejehjemmet Slottets overgang til regnbueprofil markeres under Copenhagen Pride Week med en festlig indvielse den 12. august.

“Vi er lige nu i gang med at planlægge selve indvielsen i samarbejde med Copenhagen Pride. Det bliver helt sikkert med musik, fest og farver, samt en tale af sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen,” fortæller Slottets forstander Henriette Højsteen, der også afslører, at det nye regnbueplejehjem kommer til at deltage i paraden den 15. august.

“Vi arrangerer et lille optog af rickshaws fra både Slottet og andre plejehjem, som vi pynter op med regnbueflag og balloner. Vi glæder os til, at også de københavnske plejehjem bliver en del af Copenhagen Pride.”

Indvielsen finder sted på plejehjemmet Slottet, Agnes Henningsens Vej 7, i De Gamles By på Nørrebro onsdag den 12. august fra kl. 14.30-15.30.

 

Se også: Plejehjemmet Slottet – med Regnbue profil

Se også: Kig forbi: Slottet