Dansk HOMO-Historie

Radio Rosa (1983)

Radio Rosa var en lyserød lokalradio for bøsser og lesbiske, der blev etableret af LBL (i dag LGBT Danmark) og begyndte at sende den 22. juni 1983 fra LBL’s lokaler i Knabrostræde 3 i København.

Senere flyttede Radio Rosa sammen med LBL til LBL-Huset i Teglgårdsstræde, hvor den holdt til oppe under taget, hvor der både var studie og mødelokaler, som de delte med Pan Bladet.

Radioen havde fra starten været præget af at være en rigtig græsrodsradio, hvor alle ville bestemme, og ingen tage ansvar, hvilket betød interne splittelser og rod i økonomien, men dette blev rettet op med årene og det økonomiske grundlag var især støtte fra Kulturministeriet.

Hør interview med Lars Stahlhut tidligere Radiovært hos Radio Rosa i Fredagsshowet! den 28/10 2016

De homoseksuelles vagthund

Radio Rosa var ikke bare en vigtig stemme i det Københavnske homomiljø, den var også de homoseksuelles vagthund.

I 2005 gik Radio Rosa f.eks. ind i debatten om Vejdirektoratets øgede overvågning af rastepladser, som grundet påståede klager over seksuel aktivitet blandt homoseksuelle mænd, var indført.

Radio Rosa afspillede i indslaget en båndoptagelse af en telefonsamtale med en medarbejder i Vejdirektoratet, hvor denne oplyste, at der ikke havde været en eneste klage fra brugere af pladserne.

Indslaget fik Vejdirektoratet til at sende en klage til pressenævnet over, at der i indslaget var bragt en skjult optaget telefonsamtale med en medarbejder i Vejdirektoratet, hvorfor de fandt at radiostationen havde handlet i strid med god presseskik.

Vejdirektoratet fik dog kun delvist medhold i klagen, da et af de fire medlemmer af nævnet ikke mente i, at Radio Rosa havde handlet i strid med god presseskik.

Se kendelsen fra pressenævnet.

Radio Rosa gjort hjemløs

I 2008 valgte LGBT Danmark, som en del af en større omlægning og flytning til nye og billigere lokaler, at bryde med Radio Rosa, da der i de nye lokaler hverken var plads til radiostationen Radio Rosa eller nordens største bibliotek og arkiv for homoseksuelle med bøger, magasiner, billeder og avisartikler.

LGBT Danmarks flytning betød, at Radio Rosa måtte indstille udsendelserne den 16. september 2007, men ildsjælene bag Radio Rosa gav ikke op, og med et meget skrabet budget lykkedes det alligevel at finde nye lokaler i Valby, som radioen flyttede til i april 2008. Herfra producerer Radio Rosas så udsendelser frem til den endelige lukning den 31. marts 2010.

Det skyldes dog ikke kun det økonomiske, at Radio Rosa lukkede, det var også fordi der manglede nye ildsjæle, der ville være med til at lave radio. Som en naturlig del af den udvikling der var i samfundet og også i LGBT miljøet, så havde de nye generationer ikke længere behov for at være sammen i forskellige grupper som tidligere, internettet havde overtaget meget af det sociale og de nye generationer fik herigennem stille deres behov for debat, oplysning og nyheder.

Prideradio.dk tog over

Lukningen af Radio Rosa betød dog ikke LGBT miljøet helt stod uden en radiokanal, da en anden LGBT radio, nemlig Prideradio.dk meldte ud, at de ændrede deres radio til en internetbaseret radio, der ville sende døgnet rundt med nyheder, livsstilsprogrammer og musik.

Prideradio.dk havde dog et andet indhold end Radio Rosa, de satsede mest på musik og nyheder, så der kom til at mangle en kritisk mediestemme, der kunne skabe debat i det homoseksuelle miljø.

Verdens første

Radio Rosa var ikke kun en af landets første lokalradioer, den var også en af verdens første homoseksuelle radiostationer og sendte, bortset fra en periode i 2007-2008, hele 15-22 timers radio ud i æteren til bøsser og lesbiske i Storkøbenhavn hver uge.

Radio Rosa lukkede og slukkede som sagt endeligt i august 2010, og prideradio.dk fik i 2014 inddraget sine sendetilladelser, da Radio- og tv-nævnet traf afgørelse om, at de to radiostationer, Pride Radio Sjælland og Pride Radio København, skulle frataget deres tilskud for 2014, da de ikke mente at stationerne reelt udøver den programaktivitet, der var ydet tilskud til og at det allerede udbetalt tilskud for 2014 på kr. 205.597 skulle tilbagebetales, samtidig krævedes de to Pride Radiostationers programtilladelser inddraget.

Kilder: politiken.dk, Out&About, pressenaevnet.dk, kulturstyreslen.dk og modkraft.dk