Dansk HOMO-Historie

Tannhäuser Bar (1982)

Jørgen Sømod foran baren i Tannhäuser.
Foto: Privat

Natklubben Tannhäuser Bar blev åbnet i 1982 af Jørgen Sømod i Holbergsgade 17 i en gammel nedlagt tæppebutik. Natklubben blev hurtig populær og berygtet for deres ”Ugly Bugly” drink, med tilsat piskesmæld og romerlys.

Jørgen Sømod havde et indgående kendskab til øl og spiritus, og han fremstillede med egen grøn etikette ”Absinth” med en alkoholstyrke på 68 %.

Absinth er især baseret på lægeplanten Malurt og kan give alvorlige nerveforstyrrelser. Derfor blev den i 1915 forbudt i det meste af verden, dog ikke i Danmark. Men her havde den været glemt, indtil Jørgen Sømod igen begyndte at fremstille den.

Tannhäuser var møbleret med plysmøbler og mørkegrønne vægge. Selv om indretningen var smagløs, var den alligevel med til at give stedet en vis stemning, der tiltrak natteravnene.

Især i weekend var der lang kø udenfor, og når man endelig fik lov at komme ind i garderoben, så var man nødsaget til at købe varm spiritus af billigste mærke i ventetiden, som godt kunne være ½-1 time, da man ellers risikerede at stå på gaden igen. Så det var ikke uden grund, at nogle kaldte Jøren Sømod den onde værtshusholder.

Musikstilen var også et kapitel for sig selv. Her blev næsten kun spillet klassisk musik, specielt Wagner, hvilket var med til at gøre det til et in-sted for en elite af homoseksuelle og excentrikere, der ikke altid følte sig hjemme på de almindelige barer.

Baren på Tannhäuser var en drinks/cocktail-bar, der havde et kæmpe udvalgt af alverdens spiritusser. Her kunne man få alle de typer af drinks og cocktails, man kunne ønske sig, og ikke mindst Absinth. Hvis man mere var til øl, så var det ikke populært at bestille en øl i baren.

Tændt romerlys mellem ballerne

Under stor pressebevågenhed introducerede Jørgen Sømod den nok mest berygtede af alle Tannhausers drinks: En ”Ugly Bugly”, der bestod af rød Aalborg, æggelikør, bananlikør, blå bols, tabasco, salt, garneret med perleløg og cocktailbær. En kras omgang som skulle drikkes i en slurk.
Men der var også et fast ritual, som alle der bestilte en ”Ugly Bugly” skulle igennem: Når drinken var drukket, lød tonerne af ”Gladiatorernes Indtogsmarch” over højtalerne, og ind kom tjeneren med hvide handsker og en sølvbakke med et romerlys. Man blev så stillet med hænderne på baren og fik bukserne trukket ned på hælene, hvorefter romerlyset blev anbragt mellem ballerne og antændt.

Romerlyset blev slukket med en sifon, inden det blev det fjernet med en tang og lagt tilbage på sølvbakken, herefter fik man tre rap i den bare med en ridepisk. Man havde nu bestået prøven og kunne få sit certifikat. Det blev hurtigt populært at give et gavekort til dette ritual til selskaber, hvor modtageren ikke var bekendt med ritualet.

Men det var ikke alle, der fandt dette ritual passende. På et tidspunkt blev ritualet efter en anmeldelse forbudt af politiet for at være krænkende af orden og sømmelighed. Tannhäuser nåede at skænke 620 ”Ugly Bugly”, inden ritualet blev forbudt.

Bar ryg på fakirbræt

Man fik i stedet fremstillet et fakirbræt med store spidse søm. Her kunne gæster så ligge og nyde drinken ”Abdullah” med bar ryg på fakirbrættet, ofte med andre gæster stående oven på. Dette blev forbudt af Sundhedspolitiet på grund af hiv-risiko.

Man forsøgte også med en kæmpestor smed, der kunne smadre mursten med de bare næver. Men da en gæst havde medbragt en granitsten, gik det galt og dermed var dette også slut.

Tannhäuser eksisterede frem til sidste i 1980’erne, hvor Jørgen Sømod afhændede den. Den var blevet for populær, og naboerne klagede over natteroderi og meget larm. Den blev nu til en café, der kun havde åbnet i dagtimerne.

Nekrolog af Bent Petersen og gravsten.

Jørgen Sømod døde i 2012 af dobbeltsidig lungekræft, kun 68 år gammel. Selv om han røg en hel kasse cigarer om ugen, så mente han ikke selv, at han havde taget skade af cigarerne.

Information skrev i forbindelse med hans død blandt andet:
Et liv er forbi. Jørgen Sømod (1944-2012)
Enebarn, numismatiker, grundlægger af 80’er-baren Tannhäuser, forsker, morsom, vidende elsket, hadet, grænseoverskridende …

Se også: Information i ufrivillig hyldest af fascist?

Kilder: Information, Martin Hall og nekrolog i Småskrifter for møntsamlere

 

Læs også: De første homobarer og mødesteder i København