KULTUR

Passion for queer tango – Danmark er I med?

Queer tango-selfie taget ved en open air queer tango-event i forbindelse med den Internationale queer tango-festival i Berlin.
Foto: Birthe Havmøller

I den seneste tid har man kunne se små opslag i diverse LGBT+ grupper på Facebook. Opslagene spørger, om nogen kunne havde interesse for at blive en del af et queer tango-miljø i Danmark og prøve dansen af.

Bag opslagene står Birthe Havmøller, som Out & About har haft fat i for at høre mere.

Passionen er stor og tydelig at mærke. Birthe Havmøller har danset tango i 10 år. Hun står bag et internationalt website om emnet og har været skribent/redaktør på e-bøger om netop queer tango. Bøgerne finder man gratis på hendes side.

Hun har primært danset queer tango på de udenlandske festivaler. Sidste år var hun for eksempel på en i Valencia. Glæden er stor over at kunne tage til de store festivaler og danse sammen med 200-300 queer-dansere til den lyse morgen. I år ville hun have været i Paris og Berlin til de store queer tango-festivaler der, men så kom coronaen, og festivalerne blev som så meget andet aflyst.

Birthe Havmøller fortæller:

”Når jeg danser i det almindelige tangomiljø, så danser jeg ‘tango med åbne roller’. Det vil sige, at jeg danser den anden rolle. Jeg danser kvindelig fører; som regel med en danser af mit eget køn. ‘Tango med åbne roller’ ligner til forveksling almindelig heteronormativ argentinsk tango. Man har sin faste rolle, så længe man er ude på dansegulvet med den person, som man har budt op/er blevet budt op af. Det eneste, der er anderledes ved dansen, er, at man har brudt normen ved at danse med en partner af sit eget køn, eller ved at man som mand-kvinde-par danser i den ‘modsatte’ rolle”.

Flydende roller

Som queer tango-danser har man den nærmest politiske holdning, at dansens roller ikke er kønsbestemte, men ‘flydende’, og at man som par skal tage fælles ansvar for at udfylde dansens roller. Det sker ved, at man skifter roller, mens man danser. Det at skifte roller, mens musikken spiller er et element ved queer tangoen, som gør, at man selvfølgelig som danser skal lære at danse begge roller.

Queer tango er ikke kun for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner. Alle kan være med og få glæde af dansens mange muligheder, når også ’kvinden’ kan føre og ’manden’ følge.

”Selve rolleskiftet i dansen er noget, som man skal gå på queer tango-kursus for at få lært. Det er ikke en del af den moderne argentinske tangos ‘pensum’, selv om der fortælles mange historier om, hvordan mændene i Buenos Aires i tangoens barndom øvede sammen som herrepar, før de gik på tangobal og bød de søde piger op,” tilføjer Birthe Havmøller.

Et queer tango-miljø i Danmark

Hun vil gerne have startet et miljø op i Danmark og har i første omgang tanke på Aarhus. Men indtil videre er der desværre ikke kommet noget ud af hendes forsøg på at starte en interessegruppe op om queer tango. Måske fordi folk ikke ved, hvor spændende det er at danse queer tango.

Hun fortæller også, at et andet problem kan være, at hun ikke kan finde den rigtige vej til at formidle emnet bredere ud til miljøet. Hun prøver på mange forskellige måder, men hun har ikke nogen fast (queer) dansepartner, så hun kan ikke bare lave reklame ved at tage på besøg hos de forskellige aktører i LGBT+-miljøet og danse en dans. Rygtet skulle gerne løbe. Så vidt hun ved, er hun vist den eneste queer tango-danser i Aarhus.

Coronaen gør det heller ikke nemmere at starte noget op. Mange har ikke lyst til at starte i nye miljøer og kommer lidt mindre ud. Mange dansesteder har lukket ned, eller gjort det til et lidt mere lukket land.

For år tilbage prøvede en lille gruppe at skabe et queer tango-miljø i København. Der var events, og der blev afholdt tre internationale festivaler i København. Foreningen bag er dog desværre gået i dvale nu.

Queer tango under huden

Man mærker tydeligt, at dansen er gået under huden på Birthe Havmøller, hun brænder virkelig for det. Det er da også de store ord hun bruger, når hun fortæller om den:

”Queer tango, danset med rolleskift, er det internationale queer tango-miljøs gave til den internationale tango-verden. Det er en ny dansestil, som føles markant anderledes at danse end traditionel tango. Som ny dansestil er den med til at udvikle den argentinske tango ved, at der bliver skabt en vifte af danse moves. I tango lærer man et nyt dansekropssprog, og herefter er det med inspiration i musikken, at tangoen skabes, når man trin for trin improviserer sammen med sin dansepartner. Den er nok den mest komplicerede af de sociale pardanse. Bare super skønt!”

Dans kan noget helt specielt. Danskerne flokkes på danseskolerne, og programmer som ”Danmarks vildeste danser” og ”Vild med dans” er populære formater. Sidste år så vi for første gang to mænd danse sammen, og som mange ved, så vandt de.

Der er store queer tango-miljøer internationalt, mange forelsker sig i dansens inderlighed og sensualitet, og bliver nærmest afhængig af tangokrammet. Dansen er nemlig med en tæt dansefatning, næsten i retning af kinddans, og det gør, at for mange føles det som at få et langt kram, man ellers ikke ville have fået.

The International Queer-Tango Festival.
Foto: Pressefoto

Hvis du vil vide mere

Vi spurgte Birthe Havmøller om, hvad man gør, hvis man gerne vil lære dansen:

”Hvis verden er åbnet op, så der kan afholdes festivaler igen til næste sommer, så kan man tage på begynderkursus på den internationale queer tango-festival i Berlin, hvor der undervises på engelsk. Hvis man ringer til mig – telefon 22 76 54 92 – så kan jeg vejlede om, hvor man kan lære at danse argentinsk tango. Når du har taget et kursus for begyndere på en tangodanseskole, så kan jeg instruere dig og din dansepartner i dansereglerne for queer tango, hjælpe jer med at få lært begge roller og vise jer, hvordan man får queer tangoens karakteristiske rolleskift til at fungere i harmoni med musikken.”

Det blev til en lidt lang forklaring, men det er blot fordi, Birthe er så passioneret omkring det og virkelig gerne vil have, at flere får øjne op for queer tangoen. Hun vil hellere end gerne hjælpe, så er du nysgerrig og vil høre mere, eller endda har lyst til at ligge kræfter i at få et miljø op at stå, så kontakt hende. Hun hører gerne fra folk i hele landet.

Vi henviser også til hendes website, hvor du også kan få fingrene i hendes gratis e-bøger.

Siden indeholder masser af baggrund, nyt og inspiration på området. Måske et godt sted at få lidt varme i kroppen, i et lidt køligt efterår.

Næste år bliver der rig mulighed for at opleve LGBT+ sport i Danmark, heriblandt ballroom dans, når der afholdes Eurogames i København, som en del af Copenhagen 2021.

 

Læs også: Queer teori – Læs alt om queer og hvad det betyder