SAMFUND

Ny podcast om Axel Axgil

Axel Axgil som ung.
Foto: Privat

Hør historien om Axel Axgil og stiftelsen af Forbundet af 1948 (i dag LGBT+ Danmark) på nye podcast.

Her i 2023 er det 75 år siden, at Axel Axgil den 23. juni 1948 i Aalborg tog initiativ til den første forening for homoseksuelle i Danmark, kaldet Forbundet af 1948 – det vi i dag kender som LGBT+ Danmark. Foreningen blev dog først godkendt som forening over 20 år senere, nemlig i 1969.

Axel Axgil var sammen med sin mand Eigil det første par af samme køn, der den 1. oktober 1989 på Københavns Rådhus fik papir på hinanden – efter at de havde dannet par i næsten 40 år. Med et registreret par skrev vi i Danmark verdenshistorie.

Axel Axgil levede fra 1915 til 2011 og blev således 96 år. Et langt liv med både op- og nedture. Axel blev med tiden et bøsseikon, som delte vandene, og han fik ikke en plads opkaldt efter sig, som det ellers var meningen. Nemlig Regnbuepladsen I København. Hans fortid var for broget – for nu at sige det mildt.

Axel Axgil kom sig aldrig over Eigils død, og han mindedes ham ofte ved at tænde lys.

Historien om Axel Axgil har journalisten Bjarne Henrik Lundis skrevet om i bogen ”Kampen for kærligheden”, som udkom i 2012 på Forlaget Sidespejlet og som stadig kan købes hos din boghandler.

Her i 75-året for stiftelsen af LGBT+ Danmark fortæller Bjarne Henrik Lundis nu i ni podcast af ca. 10 minutter hver historien om Axel Axgil og om, hvad der er sket siden. Podcastserien Regnbuelandet kan høres på både www.outandabout.dk og på iTunes og Spotify.

Det er de første i en række podcast, hvor Bjarne Henrik Lundis sætter fokus på både LGBT+ historien og på de hverdags- og arbejdsvilkår, som LGBT+ personer har i dag.

Se også: Axel Axgils Plads droppes efter pædofili-anklager