Optimisme præger Hiv-Danmark

Foto: Trond Alexander Tune
I Danmark er de fleste hiv-positive smittefri og kan leve lige så længe som andre. Alligevel holder mange sig fortsat i skabet.
Optimisme prægede efterårets Orienteringsaftener om hiv, som Hiv-Danmark havde arrangeret sammen med hospitaler i København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Professorer og overlæger fremlagde undersøgelser, som viser, at hiv-smittede kan leve lige så lang tid som den øvrige befolkning, hvis man kommer i behandling i tide. Og at langt de fleste danske hiv-smittede på hiv-medicin er velbehandlede og derfor smittefri.
Faktisk er Danmark et af de første lande i verden, som lever op til FN’s 90-90-90-målsætning: 91 procent af hiv-smittede har fået diagnosen, 94 procent af dem er på hiv-medicin, og 93 procent af dem har umåleligt hiv-virus.
Forsøg med PrEP
Selv om de fleste er smittefri, finder Danmark stadig hvert år omkring 100 nye tilfælde af hiv blandt bøsser og biseksuelle mænd.
Smittespredningen kommer hovedsageligt fra hiv-smittede, der ikke selv er klar over, at de har hiv.
En af de nye forebyggelsesmetoder er PrEP, som i Danmark stadig er på diskussionsstadiet, men i flere andre lande gives til homo- og biseksuelle mænd med høj risiko for at blive smittet med hiv.
”Det virker faktisk meget tæt på 100 procent blandt dem, som husker at tage medicinen. Og det gør de fleste mænd, der har sex med mænd, viser forsøgene,” sagde professor Jan Gerstoft ved Orienteringsaften om hiv på Rigshospitalet, som var arrangeret i samarbejde med Hiv-Danmark.
Problemet er prisen på PrEP-medicinen – omkring 40.000 kroner om året ifølge Jan Gerstoft – hvilket regionerne ikke vil betale. Alligevel forventer Jan Gerstoft, at det første PrEP-forsøg i Danmark starter omkring årsskiftet blandt udvalgte homo- og biseksuelle mænd.
ChemSex
En af de nye udfordringer i hiv-forebyggelsen er sex på stoffer – eller ChemSex som det kaldes på sociale apps og scoresites.
”En af vores samarbejdspartnere i London, 56 Dean Street, registrerede i 2015 15 dødsfald relateret til ChemSex. Alene her i 2016 har de nu registreret 30 dødsfald,” fortalte projektleder i AIDS-Fondet Per Slaaen på Orienteringsaftenen på Rigshospitalet.
Han understregede, at stofferne kan give en række gode oplevelser, især i starten:
”Det øger oplevelsen af empati, den seksuelle lyst og følelsen af selvtillid. Det flytter grænser og får folk til at udforske sider af deres seksualitet, som de ellers ikke ville udforske. Men for rigtig mange bliver det her problematisk på den længere bane, typisk efter 6-12 måneder. I en engelsk interviewundersøgelse beskriver nogle af fyrene det som om, de langsomt drukner i kviksand.”
AIDS-Fondet informerer om ChemSex på sexperterne.dk/Sex/Chemsex, tilbyder rådgiving og ChemSex-terapigruppe og arrangerer debatevents i homomiljøet. I august dukkede 25 ChemSex-brugere op til AIDS-Fondets arrangement på Masken, og her i november afholdes ChemSex-aften den XX. i København og den 16. i Aarhus.
Fordele ved åbenhed
Hiv-Danmark udgav i oktober en opfølgning på Levekårsundersøgelsen, som viste, at mange hiv-smittede er bange for rygtedannelse og lever meget lukkede med deres hiv-status.
Fra Hiv-Danmark havde formanden, Helle Andersen, inviteret Claus Nors til at fortælle om sine erfaringer med at være åben med hiv.
”I starten fyldte hiv rigtig meget i mit hoved, fordi jeg hele tiden skulle holde øje med, hvem der havde fåret det at vide, og hvem der ikke havde fået det at vide,” fortalte Claus Nors.
Han valgte at springe ud som hiv-smittet over for alle og det endda med et nyhedsbrev på Facebook.
”Reaktionerne har udelukkende været positive og fyldt med respekt. Det var både fra familie, venner, perifere venner og kolleger. Set i bakspejlet har jeg ikke mistet noget ved at være åben. Jeg har faktisk fået rigtig meget ud af det: Dejlige reaktioner og rigtig meget kærlighed,” sagde Claus Nors.
Rygning farligere for hiv-smittede
Optimismen på Orienteringsaftenerne om hiv blev dog afløst af lidt malurt i bægeret – i askebægeret.
”Rygning er noget af det allerfarligste, der findes. Og af en eller anden grund, som vi ikke har nogen god forklaring på endnu, er det endnu farligere at ryge, hvis man er hiv-positiv, end hvis man ikke er,” sagde overlæge Gitte Kronborg på Hvidovre Hospital.
Budskabet blev også fremført af mange af de andre professorer og overlæger på Orienteringsaftenerne om hiv.
”Jeg ved godt, at I er trætte af at høre om det. Men rygning er det, som betyder absolut mest for, hvor længe hiv-patienter lever. Hiv-patienter, som ryger, har en betydelig overdødelighed,” sagde Jan Gerstoft på Rigshospitalet.
Læs også: Så tal dog om hiv!
Se også: Danmark har næsten udryddet hiv