KULTUR

Østeuropa får en bredside ”homo” i Eurovisionfinalen

Finske Saara Aalto øverst i midten og Irske Ryan O´Shaughnessy med sit homopar.
Foto: Andre Putting

Europa var begejstret for irske Ryan O´Shaughnessy og hans forelskede homopar og lesbiske Saara Aalto fra Finland. Begge er videre til finalen lørdag.

Ni bidrag fik en kold dukkert og nåede ikke ombord ved den første Eurovisionsemifinale i Lissabon, hvor mottoet ellers er ”All Aboard” (Alle ombord).

Hos de to forhåndstippede storfavoritter den cypriotiske diva Eleni og den israelske hønemor Netta var der der ingen slinger i valsen. Begge er som ventet videre til lørdagens eurovisionfinale.
Aftenens største overraskelse stod Irland ubetinget for. De var ikke levnet mange chancer hos bookmakerne og var på forhånd dømt sikkert ude.

Desværre var der ikke plads til Danmarks bedste eurovisionvenner fra Island. Island er nemlig det land, der de senest mange år har givet Danmark flest toppoint. De missede atter engang finalen. Deres seneste finaleplads skal vi helt tilbage til 2014 i København for at finde.

Der blev også skrevet eurovisionhistorie med resultatet af aftenens semifinale. Det er første gang Azerbaijdjan misser en finaleplads, siden de kom med i sangkonkurrencen i 2008. Selvom Aisel fik lov at skyde konkurrencen i gang med sangen ”X My Heart”, var der ikke nok stemmer i den ærefulde opgave.

Der var også finalepladser til Cesár fra Østrig, operadivaen fra Estland og Litauens Ieva Zasimauskaité. Tjekkiet hentede ikke overraskende en finaleplads med den fængende ”Lie To Me” og får følgeskab af Bulgarien med sangerinden Zhana Bergendorff , som gennem en årrække har boet i Danmark. Den sidste finaleplads tog Albanien sig af.

Danmarks vikinger med Rasmussen i spidsen skal først i kamp torsdag, hvor ”Higher Ground” er i den anden semifinale. Her får vi følgeskab af vore nordiske brødre fra både Sverige og Norge også skal på scenen.