KULTUR

Obama benåder Chelsea Manning

Det eneste tilgængelige billede af Chelsea Manning.
Foto: Chelsea Manning

Den transkønnede whistleblower Chelsea Manning skulle først have været en fri kvinde i 2045, men benådes nu af præsident Barack Obama.

USA’s præsident, Barack Obama, har på en af sine sidste dage på kontoret valgt at benåde den 29-årige Chelsea Manning, der i 2009 lækkede fortrolige oplysninger om USA’s krigsførelse i Afghanistan og Irak. Det skriver The New York Times.

Omverdenen kendte Chelsea Manning som Bradley Manning under retssagen, som vakte stor opmærksomhed verden over, og da hun blev dømt, og fik 35 års fængsel. Dagen efter bekendte hun sig som transkønnet kvinde.
Hendes tilhængere har tidligere kritiseret, at hun afsoner under barske forhold. Hun har også to selvmordsforsøg bag sig.

Det er den amerikanske forfatning, som giver den amerikanske præsident retten til at benåde og afkorte straffe.

Chelsea Manning skulle ifølge sin dom sidde i fængsel frem til 2045. Efter planen bliver hun nu løsladt 17. maj i år.

Den tidligere soldat blev ved en militærdomstol i 2013 dømt for spionage og for at have lækket store mængder hemmeligstemplet materiale via WikiLeaks.

I november sidste år anmodede hun præsidenten om at reducere straffen til seks et halvt års fængsel. Det svarede til den tid, hun allerede havde afsonet.

Afslørede USA’s krigsstil

Blandt det lækkede og dybt fortrolige indhold som Manning videregav til WikiLeaks var videofiler, 250.000 dokumenter fra amerikanske ambassader og 500.000 hærrapporter.

Som udsendt efterretningsanalytiker i Irak fik Manning adgang til materialet i 2009 via databaser, der blev brugt til at sende klassificeret information. Den adgang udnyttede Manning til at skaffe sig adgang til fortrolige informationer, som efterfølgende blev lækket til WikiLeaks.

I maj 2010 blev Manning anholdt for lækagerne, efter at computerhackeren Adrian Lemo til FBI havde fortalt, at Manning havde indrømmet at have downloadet materiale og videregivet det til WikiLeaks.

Kilder: Ritzau, DR og Reuters

 

Læs også: Transkønnede og transkønnedes rettigheder