SAMFUND

Nonbinær sanger vinder Eurovision

Foto: Corinne Cumming/ EBU

Den nonbinære schweiziske sanger Nemo vinder årets Eurovisionfinale med en meget personlige sang om opfattelser af køn, og det at være nonbinær.

Schweiz vinder for tredje gang Eurovision. Sangeren Nemo overbevist både jury og tv-seere over hele Europa med nummeret “The Code”.

Et nummer Nemo har skrevet sammen med tre andre komponister. “The Code” handler om at acceptere, at man er nonbinær. At komme overens med sin identitet som nonbinær. Ifølge Nemo skulle han selv bryde et par koder, på vejen mod accepten af, at han hverken følte sig som man eller kvinde.

“Jeg håber at denne konkurrence kan fortsætte med at leve op til dets budskab om fred og frihed”, sagde Nemo fra scenen efter han havde fået overrakt vindertrofæet fra sidste års vinder Loreen.

Irland, der i år stillede til start med den nonbinære sangerinde Bambie Thug hentede en fornem sjette plads. Mens den åbne homoseksuelle Silvester Belt fra Litauen blev nummer fjorten. Silvester Belt håber, at han kan blive en stemme for LGBT+ rettighederne i Litauen.

Det danske tv-seere var ikke helt enige med resultatet. De gav topkarakter til Kroatien og Ukraine. Mens Schweiz måtte nøjes med fem point fra de danske tv-kikkere.

Dermed skal det store Eurovision-cirkus næste år en tur til Schweiz.

ØvØvØvØv – Danmark færdig ved årets Eurovision