SAMFUND

Nærmer vi os en kur mod AIDS?

Efter næsten 35 år giver et nyt gennembrud håb.

Videnskabsmænd som arbejder på en vaccine der kan blokere HIV infektioner, er så tilfredse med deres succesrate med forsøg på aber, at de regner med, at kunne udvikle det til en velvirkende vaccine imod AIDS.

Det er en anderledes måde at bekæmpe sygdommen, da metoden fokuserer på kroppens hvide blodceller frem for HIV’en. Konkret fungerer vaccinen ved, at låse sig fast på til de sunde antistoffer, hvilket forhindrer sygdommen fra at gøre det samme. Dette betyder, at virussen bliver ”hjemløs” og den bliver derfor tilintetgjort af immunforsvaret.

Den videnskabelige artikel påpeger tre stadier af testforsøg på mennesker, hvoraf de første påbegyndes med HIV positive patienter som ikke tager medicin imod sygdommen, herefter højrisiko populationer og derefter lavrisiko-popultationer.

Overordnet set er dette et bemærkelsesværdigt skridt i den rigtige retning, i forsøget på at finde en kur imod en sygdom som har raseret det homoseksuelle miljø i over 30 år og resulteret i næsten 40 millioner døde verden over.