Montenegro anerkender første registrerede partnerskab

Montenegro har registreret det første partnerskab mellem to af samme køn i det sydøsteuropæiske land.

På Twitter ønskede ministeren med ansvar for offentlig administration Tamara Srzentic, det lesbiske par ”held og lykke”.

“I dag er en vigtig dag for LGBTIQ-samfundet i Montenegro, og jeg er stolt over, at vores land nu har fået det første civile partnerskab af mennesker af samme køn,” skriver Srzentic videre.

Loven, der nu gør det muligt for at indgå registreret partnerskab i det lille Balkan-land blev vedtaget allerede sidste år, men er først trådt i kraft den 15. juli i år.

Loven der næsten sidestiller partnere af samme køn med ægteskabet mellem heteroseksuelle, blev vedtaget i parlamentet i Podgorica på trods af massiv modstand fra den serbisk-ortodokse kirke. Loven giver dog ikke par af samme køn retten til også at adoptere børn. Som i nabolandene Bosnien-Hercegovina og Serbien har befolkningen i Montenegro stadig mange forbehold over for seksuelle og kønsmæssige mindretal. På trods af, at homosex siden 1977 har været lovligt.

Præsident Milo Djukanovic og premierminister Zdravko Krivokapic fører en politik, der skal bringe  NATO-landet Montenegro tættere på Vesteuropa. Den lille tidligere jugoslaviske republik med 650.000 indbyggere har været kandidat til EU siden december 2010.

 

læs mere om LGBT+ rettighederne i Montenegro her.

Læs også: Eurovisionstjerne springer ud