Axel Axgil – den første homoseksuelle stemme

Axel Axgil og Bjarne Henrik Lundis. Foto: Collage

Tirsdag den 1. oktober i år er det 30 år siden, at Axel Axgil sagde ja til sin mand Eigil, et ja der gik over i verdenshistorien.

Danmark indførte nemlig som det første land i verden det registrerede partnerskab og dermed gav bøsser og lesbiske mulighed for at få papir på hinanden. Med andre ord, så gav politikerne nu for først gang nogle basale rettigheder til os homoseksuelle, noget som alle andre i samfundet ellers havde og tog for givet.

Det var ikke tilfældigt at Axel og Eigil Axgil blev det første af de 11 bøssepar der fik papir på hinanden den solbeskinnede efterårssøndag den 1. oktober i 1989, det var nemlig Axel der tilbage i sommeren 1948 stiftede den første forening for homoseksuelle her i Danmark og dermed for første gang gav danske bøsser og lesbiske en stemme og et ansigt i offentligheden.

Det er netop det som Out & Abouts journalist Bjarne Henrik Lundis fortæller om i podcasten ”Axel Axgil – den første homoseksuelle stemme”, podcastet er det første af flere som fortæller historien om det registreret partnerskab.

Bjarne Henrik Lundis kom til at kende Axel Axgil godt, da han skrev bogen ”Kampen for kærligheden”, der udkom i 2012.

”Der er ingen tvivl om, at Axel Axgil har haft stor betydning for homo/LGBT-historien herhjemme. Han kæmpede hele sit liv for, at han kunne lov til at leve sin kærlighed ud sammen med Eigil på deres egne betingelser, hvad de altså måtte vente 40 år på fra at de mødte hinanden en januar dag i 1949 og til de fik papir på det 1. oktober 1989”, fortæller Bjarne Henrik Lundis til Out & About.

Axel Axgil blev født den 3. april 1915 og døde den 29. oktober 2011.

 

Du kan høre podcasten ”Axel Axgil – den første homoseksuelle stemme” her.