Dansk HOMO-Historie

Miss Belinda (1971)

Miss Belinda debuterede som drag stjerne i det københavnske homo-miljø i 1971, det var på Gay Club i Studiestræde, stedet blev senere til After Dark, som nok er kendt af flere.

I 1988 flyttede hun permanent til Hamborg, hvor hun havde mødt en fyr og i år 2000 stoppede hun som drag og gik tilbage til sit gamle job som frisør og sit borgerlige navn Bent Kristiansen.

Miss Belinda var i starten af 1970erne en usikker ung “pige” med en masse drømme, bland andet med ønsket om at blive en rigtig pige og hun fik støtte og opbakning fra to københavnske “transvestitlegender” Bettina og Sandra, som hun havde mødt til et karneval i København, hvor de optrådte sammen på en showscene i Københavns havn.

Interessen for at lave transvestitshows, fik hun allerede som 17-årig, hvor hun så en TV-udsendelse om et transvestitshow i London. Da hun kort tid efter så en annonce i Ekstra Bladet, fra en agent på Bornholm, der søgte drag stars, så sprang hun ud i det. Hun kontaktede ham og fik jobbet, så det var egentligt på Bornholm hun debuterede som 17½ årig, men det blev både første og sidste gang hun optrådte på Bornholm.

Dengang var der ikke en rigtig drag scene i København og da man ikke blev forgyldt af at optræde som drag, så var det i starten noget med at låne en kjole her og der. Udover Bettina og Sandra var der også Danny Drags, men de var også kun lige startet, så mulighederne for at låne kjoler var begrænset.

Læs også: Madame Arthur (1973)

Gay Club og Madame Arthur

Kort tid efter at Gay Club åbnede i 1971, blev Miss Belinda fast engageret her til at optræde hver onsdag og søndag, her optrådte hun som Diana Ross og fik 75 kroner for en aften.

Forholdene og kravene var dengang beskedne, så man klædte om på toilettet ved siden af discjockeyen. Udover at optræde på Gay Club, så optrådte hun også på den gamle PAN Club i Nybrogade og på en lesbisk klub, Jeppes Klub, ude på Frederiksberg. Men der kom efterhånden større krav fra dragsene til de forhold de arbejdede under, ligesom publikum blev mere kræsne.

Da Madam Arthur så åbnede i 1973, blev hun kontaktet af Ib, som var indehaver af stedet og blev tilbudt et job, hvor hun både skulle lave shows og stå bag baren. Miss Belinda fortsatte på Madam Arthur til få år før det lukkede i 1989.

Miss Belinda på After Dark og Bent fra et interview i Hotside 1995.
Foto: HotSide

Tyskland

Det var Miss Belindas nu afdøde partner, Poul Hawkins, der fik hende med til Tyskland. Det var meningen at de skulle optræde sammen dernede, men ved ankomsten så sagde Poul Hawkins farvel, og så stod hun der, uden at kunne ikke et ord tysk. Det var en stor udfordring, men det gjorde at hun lærte sig selv at kende og fandt ud af at man faktisk kan klare de fleste forhindringer selv.

Det mest kendte sted for dragshows var dengang Pulverfass i Hamborg, det var det sted alle drømte om at optræde, der var altid udsolgt i hvert fald fredag og lørdag, hvor man kørte to eller tre shows på en aften og med nyt publikum hver gang. Den oprindelige Pulverfass scene åbnede i september 1973, den lå i Hamborgs St. Georg-distrikt. Men den lille scene blev efterhånden for lille og i dag kan man se Pulverfass Cabareten på en bedre og større scene på Reeperbahn i Hamborg.

Miss Belinda optrådte på Pulverfass i 25 år, først alene, så sammen med Poul Hawkins og senere med Ricky Lee. Udover Hamborg og København, så har hun optrådt over det meste af Europa, men mest i Tyskland.

Det har desværre ikke været muligt af finde klip fra Miss Belindas optræden på Pulverfass, så i stedet kan du her se indtryk fra Pulverfass Cabaret i Hamborg fra starten af 2018.

Minderne

Der er to Miss Belinda oplevelser, som Bent husker, som noget af det bedste han har oplevet.

Det ene var da Birthe Kjær vandt Dansk Melodi Grand Prix 1989 med ”Vi maler byen rød”, det var lørdag aften og søndag aften skulle Miss Belinda optræde på Cosy Bar. Miss Belinda havde optaget Melodi Grand Prix’et på video og fik ideen til at optræde med ”Vi maler byen rød” på Cosy Bar om søndagen. Hun fik hurtigt sat hende der lavede hendes kostumer, til at kopiere Birthe Kjærs kjole og hår. Så mindre end 24 timer efter sangen havde vundet, optrådte Miss Belinda som Birthe Kjær look a like på Cosy Bar og væltede lokalet med storm.

Den anden oplevelse var da hun mødte Shirley Bassey i Berlin Teater i 1997, hvor Shirley Bassey var på turne. De havde samme maneger, som præsenterede dem for hinanden. Shirley Bassey var inde og se Miss Belindas Show og to dage efter var Miss Belinda inde og se Shirley Bassey show, hvor de blev fotograferet sammen.

Miss Belinda havde tidligere i sin karriere været meget betaget af Shirley Bassey og lavet flere numre med hendes sange. Selv om Miss Belinda ikke skulle optræde med Shirley Bassey sange, så var hun nervøs da hendes idol pludselig sad i salen.

Miss Belinda mødte Shirley Bassey i Berlin Teater i 1997 (tv) og Miss Belinda i rød boa og palietter (th).
Private foto.

Operationer

I et interview med HotSide i 1995, sagde Miss Belinda blandt andet:
– Jeg er glad for at jeg ikke som 20-årig fik lavet bryster, ligesom flere af mine veninder fik gjort. Når man er ung, er man jo tilbøjelig til bare at følge strømmen uden at tænke frem i tiden. Det ville have ødelagt meget for mig, hvis jeg havde fået lavet bryster dengang.

– Dengang var det svært for mig at gå ud som mand, for når folk fandt ud af at det var mig, kom de over til mig og sagde; “gud du ser meget bedre ud som kvinde”, så jeg gik faktisk kun ud som kvinde dengang, også fordi, når man gik ud som mand, var man alligevel så fimset, det var noget med jo højere hår og jo større pufærmer jo mere in, derfor tænkte jeg, at så kunne jeg lige så godt gå hele vejen. I dag er fyrene jo meget mere afslappede i deres påklædning og også i deres væremåde, det er faktisk rarere i dag, og det tror jeg ikke kun er fordi, jeg er blevet ældre.

Lev i nuet!

Som 40-årig tænkte Miss Belinda meget på fremtiden og på hvad hun mon lavede som 50 årig, det var dog mest på de lange togrejser hun fik tid til at tænke på den slags og hendes konklusion blev at det var bedst at leve i nuet, da det er det eneste man er sikker på at have. Der skulle da heller ikke gå mere end 5 år før Miss Belinda som 45 årig stoppede som drag og gik tilbage til sit gamle job som frisør og sit borgerlige navn Bent Kristiansen.

Bent bor stadig sammen med sin mand i Hamborg, han er i dag pensionist og har lagt drag miljøet bag sig. Mange af dragene fra den gang er døde, men han taler ind imellem med Mona Lisa og Ricky Lee fra dengang, når de er i Hamborg eller han er i København.

 

Kilde: HotSite