SAMFUND

Miami – nu for kunstens skyld

Foto: Greater Miami Convention & Visitors Bureau “www.miamiandmiamibeach.com.”

Rejseartikel fra Miami del 2

O&A rejser: Miami – byen i konstant udvikling

Miami er kendt også som ’The Magic City’. Det er nærmest magisk, hvordan den formår at forny sig i takt med tiden. Mange kender Miami Beach og ved, hvor smukt den ligger i det sydlige Florida. Men er der gået over fem år siden sidste besøg, er det næsten en helt ny by, der møder en. Det kan godt være, Fort Lauderdale har flere gaybarer, men intet sted har tilnærmelsesvis den samme charme, atmosfære og arkitektur. Derfor er det skønt, at byen bliver ved med at forandre sig og vise os nye sider – især for alle os, der bare gerne vil komme tilbage igen og igen. Senest har man lanceret området som et mål for øko-turisme, og sideløbende gøres der en stor indsats for at støtte den moderne kunst. Spydspidsen er Art Basel Miami – en af verdens mest betydningsfulde kunstmesser – der i sit kølvand trækker en stime af initiativer. Og det kan ses i gadebilledet.

Art deco

I Miami Beach har man de ideelle omgivelser for at kreere og udstille kunst. Bagtæppet er de smukke art deco bygninger fra 1920’erne til 1940’erne med et fokus på den såkaldte ’maritime art deco’. Byen har 800 historiske bygninger, så der er nok at tage billeder af. Og går man ned på den brede sandstrand for at tage sig en dukkert, kan du desuden opleve de sprudlende livredder-tårne i typiske Florida-farver. I det stærke lys træder alle farver frem, og i Miami er man glad for farver. Det ses tydeligt i værkerne fra Floridas uofficielle ’nationalkunstner’, Romero Britto, der er blevet kommissioneret til at lave en lang række udendørs skulpturer.

The Underline er udendørs kunst for alle.
Foto: Klaus Koenig

Det seneste initiativ er The Underline. Det er et projekt med det formål at udnytte pladsen under de høje broer, der bærer skinnerne til de lokale metrotog. Her er man i færd med at skabe rum til afslapning, samvær, motion, oplysning, botanik, hundeluftning, beskyttelse mod sol og regn og ikke mindst til kunst, der gratis kan nydes af alle. Projektet er lavet i samarbejde med holdet bag The Highline på Manhattan og The Beltline i Atlanta og vil til slut blive forbundet med eksisterende cykelstier, så man kan køre hele vejen ned til Key West i syd. Helt CO2-frit.

Den nye bølge

Miami er med på trenden, der tilbyder os mere samvær med hinanden og fælles community projekter. For en nation, der som sit væsentligste dna har individualisme i form af blandt andet ’one-man-one-car’, er det et kolossalt spring at lade bilen stå og tage offentlige transportmidler. Hidtil har der da heller ikke været de store muligheder for at lade sig føre rundt på en mere naturvenlig facon. Men også her er der sket nyt i det sydlige Florida. For transport rundt i downtown Miami er der det såkaldte Omni Loop tog. Det kører ganske gratis både lokale og besøgende rundt, højt hævet over den osende trafik. Og udsigten er også gratis. I Miami Beach kan man – ligeledes uden at slide på dankortet – køre med den lokale trolley fra hotellet til shopping, strand og restauranter.

Også i den nyere del af Miami kan man li’ at bruge farver.
Foto: Klaus Koenig

Hvis man skal længere væk, findes Brightline Trains, der med Siemens i baghånden har skabt et usædvanligt rent og stilrent alternativ til privatbilismen – og så i højhastighed. Med disse privatejede tog kan man for eksempel nå Fort Lauderdale på bare 30 minutter. Det er dermed en nem løsning, hvis behovet for en dag i homotown presser sig på. Hvis man opgraderer sin billet, er en drink inkluderet i prisen. Tognettet bliver løbende udvidet. Allerede nu kan man komme helt til Orlando, der blandt andet kan tilbyde Walt Disney World og Universal Studios – eller en svømmetur med søkøer. Set-up’et minder i nogen grad om flytrafik, og priserne varierer således alt efter sæson og efterspørgsel. Men har man en anelse dårlig samvittighed over at flyve over Atlanten, så får man det da lidt bedre ved at skippe den lejede bil.

Vild street-art

Foreningen af øko-turisme og kunst går især op i en højere enhed ved den årlige Art Basel Miami i begyndelsen af december. Det afholdes i det kolossale Miami Beach Convention Center (MBCC). Her har man lagt sig for at tage størst muligt hensyn til naturen og bæredygtig drift. Levninger fra de mange messer bliver doneret til velgørenhed, mindre madrester omdannes til muld, der enten sendes til særlige økologiske farme eller bruges til dyrkning af krydderurter i centrets egen køkkenhave. Men dette er kun nogle få af mange initiativer, for så stor en udstilling slider meget mere på omgivelserne, end man forstiller sig.

Der er en overflod af street-art i Wynwood. Foto: Klaus Koenig

Hvis man er lidt mindre til den etablerede kunst fra parnasset, kan man tage til bydelen Wynwood. Her kan man få sig en kæmpe-indsprøjtning af street-art. Det, der startede som et mindre område med graffiti, har nu spredt sig til hele bydelen. Så man befinder sig midt i, hvad der opleves som en totalinstallation af kunst i alle farver og former. Området fungerer som en magnet på nogle af verdens bedste kunstnere. De har givet både forladte bygninger og smarte tech-kontorer nye facader i ægte Wynwood stil. Med den stærke sol, kan man klare lidt længere tid i gaderne, hvis man lejer en segway til turen. For hvis man er til street-art, er dette intet mindre end en tur i Paradis! Og har du planlagt dit besøg til lørdag eller søndag, vil det være oplagt at garnere kunsten med en livlig drag-brunch på ’R-house’.

Et af de kreative livreddertårne på Miami Beach.
Foto: Klaus Koenig

I Wynwood ligger også Paradox Museum, der vil udfordre din logik på en syret måde. Og er du til digital kunst, ligger Artechouse i Miami Beach.

Hvis ikke for naturen eller kunsten, så tag til Miami for din egen skyld.

Dette er den anden af to artikler om det nye Miami. Se også artiklen ’Miami – byen man aldrig bliver træt af’.