Merkel kritiserer forfølgelserne i Tjetjenien

Der var både fysisk distance og kold luft mellem Merkel og Putin på tirsdagens pressemøde.
Foto: YouTube / screendump

Den tyske kansler Angela Merkel gik i rette med den russiske præsident Vladimir Putin, og kritiserede forholdene for homoseksuelle i Rusland, og Tjetjenien i særdeleshed.

Forfølgelse, fængsling, tortur og henrettelser af homo- og biseksuelle i den russiske delrepublik Tjetjenien var sammen med anholdelse af russiske LGBT-demonstranter et af emnerne, da Putin tirsdag var vært for et møde mellem ham og Merkel.

”Vi har fået negative meldinger om behandlingen af homoseksuelle i Tjetjenien. Jeg bad specifikt Putin om at bruge sin indflydelse til at lette forholdene for de homoseksuelle,” sagde Merkel på det efterfølgende fælles pressemøde.

Putins svar var tavshed.

Putin har ikke forholdt sig personligt til forholdene i Tjetjenien, men en talsmand har flere gange afvist, at der skulle være hold i de forfærdelige rapporter fra delrepublikken.

Tjetjenien styres af Ramsan Kadyrov, der blev indsat på posten af Vladimir Putin i 2007. Ifølge præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov, fik Angela Merkel en ”uddybende forklaring” om Tjetjenien under mødet.

”Præsidenten forklarede situationen. Han forklarede og fortalte om, hvad der foregår i Tjetjenien og hvordan delrepublikken lever,” siger Putins talsmand Dmitrij Peskov til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Peskov understreger samtidig, at forklaringen ikke skal ses som en ”irettesættelse”.

Kilder: Berlingske, DR og Dagbladet (Norge)

 

Læs også: Tjetjenien smider homoseksuelle i KZ-lejre

Se også: Tjetjeniens leder afviser tortur og drab på homoseksuelle