KULTUR

Menneskelig varme på kold World AIDS Day

2000 lys blev tændt på Gl. Torv i København til minde om de mange der har mistet livet til AIDS. Stemningen var tæt og hjertevarm.
Foto: Pilu Ottosen

Der var lys, varme smil, hygge og eftertænksomhed på World AIDS Day i København. Se Out & About TVs indslag fra Gammeltorv.

Den 1. december er en dag hvor vi mindes de mennesker vi har mistet til AIDS gennem årene. For nogle er det en meget trist dag, hvor minderne om kærlighed, venskab og glæde blandes med sorg.

Menneskelig varme på Kafé Knud

På Kafé Knud mødtes folk som på forskellig vis er berørte af HIV/AIDS gennem årene, og hvor dagen har stor betydning.

Stemningen var tæt, varm og hyggelig. Der blev småsnakket dæmpet ved bordene, og efter en varm velkomst fra Anette købte vi et stykke af kagen fra La Glace, som Kafé Knud havde fået sponsoreret. 30 kr. for en velsmagende kaloriebombe der pirrede både smagsløg og samvittighed.

At andre mennesker har stor betydning på vore velbefindende gælder for de fleste. Og et besøg på Kafé Knud er altid en hjertevarm oplevelse, som vi gerne sætter navn på: Annette Nielsen. Hun svinger dirigentstokken bag baren og i køkkenet, og det sker med en varme og et humør der smitter.

Fra venstre Martin, Svend, Erik, Phillip og uimodståelige Anton på Kafé Knud.
Foto: Pilu Ottosen

Lys og eftertænksomhed på Gammeltorv

Københavns ældste plads lagde i år brosten til Positivgruppens markering af World AIDS Day med levende lys. 2000 lys blev tændt, og hver repræsenterede de et menneske mistet til AIDS. Nok var decemberaftenen kold og blæsende, men lysene stod imod. Som minderne om dem de repræsenterer.

Lisbeth og Alexander fra Positivgruppen havde en travl eftermiddag og aften ved den lille bod, hvor de solgte lys og sløjfer. En blanding af nysgerrige turister og småfrysende københavnere købte sløjfer og fik en lille snak.

Lisbeth har været medlem af Positivgruppen i 12 år og fortæller hvordan det første arrangement blev afholdt på Nytorv tilbage i 1994. Tilbage i en tid før effektiv medicin, og hvor en HIV-diagnose var det samme som en nærtforestående dødsdom. Da Positivgruppen rundede 2000 lys besluttede man at holde tallet der. Lisbeth fortæller om hvor positive alle mennesker er, og hvor mange der stopper op et øjeblik, og lader tankerne dvæle.

Vi bemærker dog også mange der skynder sig at tage en selfie nærmest uden at stoppe op. -Så kan man udtrykke de rigtige holdninger på de sociale medier, og sige man har været der.

Lisbeth og Alexander fra Positivgruppen havde travlt ved boden med lys og den ikoniske AIDS-sløjfe.
Foto: Pilu Ottosen

En frisk gåtur

På Rådhuspladsen samlede en flok glade motionister fra Pan Walkathon sig. Til at begynde med dog på hver sin side af det enorme juletræ, men efter lidt forvirring fandt de hinanden. I samlet flok gik de herefter mod Glammeltorv, for at markere dagen.

Pan Walkathon inden de tog ud på en frisk travetur. De nåede også en dans om juletræet.
Foto: Pilu Ottosen

Dragbingo for AIDS-Fondet

Små 100 meter fra juletræet på Rådhuspladsen er syv drags fra Vesterbro Drag Udlejningsservice ved at gøre sig klar på Hard Rock Café. Aftenens dragbingo skal samle ind til AIDS-Fondet, og stemningen er markant anderledes.
Publikum er forventningsfulde. En lille pige står ved kanten af den lille scene, og kigger betuttet på de småsnakkende drags. Hun hvisker noget til sin mor, men vi hører kun svaret: ”Nej (latter) det er en mand i dametøj,” hvortil datteren siger lidt højere: ”Jamen… hvorfor har han så skæg?”

Syv friske drags fra Vesterbro Drag Udlejningsseervice klar til dragbingo på Hard Rock Café til fordel for AIDS-Fondet.
Foto: Pilu Ottosen

Skummende fadøl på Jailhouse

Vores sidste stop er Jailhouse CPH i Studiestræde, hvor talerne netop er overståede da vi ankommer. Anledningen er åbningen af den nye afdeling på førstesalen, hvor Jailhouse Restaurant før lå. Nu er der røgfri afdeling, og skal man dømme ud fra reaktionerne på Facebook, er det noget folk har ventet på.

Lokalet er fyldt, og barbestyrer Niels Holm har travlt bag baren. Øllet skummer i glassene, og på baren står indsamlingsbøssen fra AIDS-Fondet.

World AIDS Day 2016 i København var kold og blæsende, men fuld af hjertevarme og menneskelighed.

Ejeren af Jailhouse CPH Eva Jensen og barbestyrer Niels Holm nød tydeligvis både hinandens selskab, og de mange glade gæster i den nye røgfri del af Jailhouse.
Foto: Pilu Ottosen