KULTUR

Mangfoldige SPOR i Aarhus:

THE Ø PROPAGANDA CINEMA viser en uendelig serie af opra-film.
Foto: Pressebillede

SPOR Festivalen har kørt siden år 2005 og de næste tre år har festivalen fokus på større diversitet.

Den Aarhusianske festival SPORs hjerte har altid banket varmt for al ny musik og lydkunst, der skabes derude, med formål at udfordre sit publikum. Forskønne og gentænke på nye måder og ad nye veje.

Fra den 8. til den 11. september 2021 er det tid til festival igen og denne gang undersøger de den diversitet, der karakteriserer vores samfund i dag. Deres mål er nemlig at præsenterer publikum for så mangfoldige kunstneriske universer, der pirrer nysgerrigheden, udfordrer den gængse opfattelse af verden og skaber en indre refleksion, som muligt.

Skærpet bredt fokus

Festivallederne Anne Marqvardsen og Anna Berit Asp Christensen fortæller:

“Det er ikke kun på overfladen, at publikum vil mærke diversiteten og mangfoldigheden. Bag hvert værk står vidt forskellige kunstnere. Kunstnere fra forskellige kulturer, med forskellig livserfaring og med forskellige syn på den verden, vi deler.

For at sikre, at diversitet og mangfoldighed gennemsyrer programmet, arbejder vi med nogle meget bevidste greb, når vi programsætter kunstnere og bestiller nye værker. Det gør vi for at sikre, at vi får en kønsmæssig, etnisk og kulturel diversitet i vores program.”

Fra år 2021 til år 2023 har SPOR festival nemlig et skærpet fokus på diversitet og mangfoldighed. Festivalen vil bringe nye stemmer ind i det de kalder patriarkalske og topstyrede systemer, som kunstmusikken traditionelt har været præget af.

Eksperimenterende operafilm

Programmet spænder vidt, så der er nok at dykke ned i, f.eks. kan du i Aarhus bys ungdomskirke: UNG K, opleve THE Ø PROPAGANDA CINEMA, der er en uendelig serie af opra-film. Og ikke helt som vi kender opera, men som en blanding af en dystopisk science fiction, den musikalske stilretning verismo, kommunistisk propaganda, forældet eksistentialisme og fyldig autobiografi. Hverken mer eller mindre.

Det er gruppen: The Norwegian Opra, der har skabt et projekt med det formål at udforske mulighederne for radikalt og uventet at udfordre vores allesammens forståelse af og fordomme om opera som kunstart. Det gør det ved at gå mere eksperimentelt frem

Filmende man kan se taler deres tydelige sprog, de er gået all in.

Operaserien tæller i skrivende stund 17 episoder med et – ærligt talt kompliceret, men ikke mindst kontinuerligt – narrativ: Tre hovedpersoner; for enkelthedens skyld lad os kalde dem Parsifal, Parsifal og Parsifal; vokser op i en kælder fuldstændigt isoleret fra verden udenfor. De danner en slags entusiastisk alkymistisk sekt og lidt efter lidt vokser en vision frem om en verdensomvæltende Event.

Kom ikke at sig at opera er kedeligt. Hele SPOR programmet er ude nu og som du kan læse, så er det diversitet i helt ud til grænsen.

 

SPOR festival indtager Aarhus fra den 8. til den 11. september 2021 og foregår følgende steder i Aarhus: Godsbanen, Musikhuset Aarhus, VoxHall, Aarhus Amtssygehus, Radar, Ungdomskulturhuset og UngK.

Læs også: Sauna – Mads mestrer fortællingen, og dialogen