Måske slut med gratis kondomer i København

Måske slut med gratis kondomer på homobarer, saunaer og erotiske oaser, hvor mænd mødes og har sex. Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg i Københavns Kommune besluttede i december, at bøsser ikke længere skal have gratis kondomer fra kommunen.

AIDS-Fondet uddeler hvert år omkring 400.000 kondomer for Københavns Kommune.

Kondomerne uddeles sammen med glidecreme finasieret af AIDS-Fondets øvrige midler, og ofte er kondomer og glidecreme pakket sammen i en lille lomme, der bærer budskaber om hiv, sikker sex og muligheden for at blive testet i Checkpoint.

“Vi gennemførte i efteråret en undersøgelse, der viser, at netop tilgængeligheden og synligheden af de gratis kondomer på barer og lignende steder gør, at hiv og sikker sex bliver italesat i miljøet”, siger Klaus Legau, der er direktør i AIDS-Fondet.

Alene i 2013 blev 42 procent af de nypåviste hiv-smittede, ifølge Statens Serum Institut, fundet i København, og 11 procent i Københavns omegnskommuner.

Flere undersøgelser fra AIDS-Fondet viser, at arbejdet med “sikker sex” blandt mænd, der har sex med mænd, i høj grad handler om at skabe relevante rammer, for eksempel i form af gratis kondomer på barer.

“De gratis kondomer med byvåbnet, og den tilhørende glidecreme, gør, at Københavns Kommune og AIDS-Fondet opfattes som relevante og troværdige i LGBT-målgruppen, og det er et vigtigt fundament, når vi sammen vil nå gruppen”, siger Klaus Legau til Out & About.

AIDS-Fondet er lige nu i dialog med kommunen for at få de gratis kondomer tilbage.

Om Københavns Kommune vil finde de godt 150.000 kr., det koster at dele gratis kondomer ud, afgøres i nærmeste fremtid, når der er forhandlinger om, hvordan sidste års kommunale overskud skal fordeles.

 

Se også: AIDS-Fondet

Læs også: Den uendelige kamp for gratis kondomer