ANMELDELSER

Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle

Er kunst noget for børn? Billede: Kvium.

Lille kunsthistorie i ny udgave.

Man kan spørge sig selv, om faget kunsthistorie er noget for børn. At have det brede perspektiv og den sammenhængende forståelse for ismerne og deres relation til verdenshistorien er normalt noget, der er uden for børns rækkevidde og interessesfære. Imidlertid har Peter Michael Hornung gjort et forsøg på at gøre kunsthistorien populær med bogen ’Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle’, som titlen temmelig klichéagtigt lyder. Der er vel en form for barnlig sjæl i enhver, der interesserer sig for eller beskæftiger sig med kunst. Men derfra og så til at lave et 255 siders bogværk uden ét eneste billede af verdenshistoriens mange fantastiske værker. Ja, der er meget langt. Også længere end godt er.

Børnetegninger

Hornung siger i forordet, at bogen er skrevet til ’førstegangsbesøgende’, og for at lefle for de små debutanter har forfatteren tilføjet en lille, tegnet hjælper, der optræder i alle kapitler. Dette greb kan sagtens være med til at støve kunsten lidt af, men han har desuden selv tegnet samtlige værker fra kunstens verdenshistorie, så der ikke er ét eneste billede af kunst i hele bogen! Det er Hornungs hensigt, at børnene med blid hånd og glade tegninger skal føres langsomt ind i kunstens verden uden at blive ’forskrækkede’ – så de derefter selv kan opsøge kunstmuseer verden over for at opleve the real thing. Men det kan snildt tage et helt liv at opnå. Og så er den barnlige sjæl ved at være lidt vel rynket. Med de glade illustrationer er der vist større fare for, at børnene bliver forskrækkede, når de opdager, at verdenskunsten slet ikke ligner Asterix og Obelix.

Historie og kunsthistorie

Kunsten har alle dage afspejlet samtiden – typisk i form af direkte gengivelser eller som en reaktion på det eksisterende. Derfor er den historiske virkelighed af betydning for kunstens udvikling, men lidt for ofte lader forfatteren historien indtage værtsrollen og henviser kunsten til rydde op efter festen. Specielt i første halvdel af bogen kommer man til at tvivle på bogens kunsthistoriske intentioner. Til gengæld er en ny tilføjelse af en kunsthistorisk tidslinje med til at give et kærkomment overblik – uanset alderen på ens sjæl.

Kolossal viden

At Peter Michael Hornung har en kæmpe viden om kunst, har han bevist i mange andre udgivelser. Denne del fejler ikke noget. Men han glemmer ofte, at han prøver at tale til børn. Det er han vist ikke vant til. Niveauet i indholdet svarer på ingen måde til de tegneserieprægede illustrationer og vil hurtigt få børns tanker til at svæve bort til noget mere actionfyldt eller legende. Ind imellem virker det, som om han med ét kommer i tanker om bogens målgruppe ved pludselig at tale ned – i en barnlig højde – med passager som ”…pas på! Nu kommer der en masse svære ord.” Imidlertid er ’biologi’ og ’mekanik’ vist ikke sværere ord end ’salighed’ og ’moralprædiken’. Måske næste udgave bør skrives i samarbejde med en pædagog.

Kvalitet som altid

Strandberg Publishing udgiver bøger af høj kvalitet, og nærværende værk er ikke nogen undtagelse. Omslaget er tykt, siderne er fede, farverne er perfekte, og i det hele taget er den fysiske kvalitet med til at give respekt om indholdet. De heldige børn, der har to mødre og to fædre kan have en fordel ved læsning af denne bog, for uden voksent initiativ og guidning kommer den næppe til at glide gennem mange barnehænder – og hvad de barnlige sjæle angår, så kunne de nok godt tænke sig at se noget rigtig kunst i en kunstbog.


Peter Michael Hornung: Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle.

Ude nu på forlaget Strandberg Publishing.

255 sider, indbundet.

Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle finder du her.

Læs også: Gotta dance – En aften med dans og livsglæde