Tør du fucke med en hiv-positiv?

Formanden for Hiv-Danmark, Helge Kvam, sætter fokus på sex med velbehandlede hiv-positive.     Foto: Jens Bangsbo

Er du bange for at få hiv? Så dyrk sex med en hiv-positiv, der er i behandling.

Af Helge Kvam

Formand, Hiv-Danmark

Jeg er overbevist om, at langt de fleste i LGBT+ miljøet ved det. Hiv smitter ikke, hvis den hiv-positive er i behandling.

Men en ting er at vide noget med sin hjerne. Noget andet er at få maven og følelserne til at turde tro på det. Der er tilsyneladende en del, der ikke har fået sine maver overbevist. I hvert fald oplever en del hiv-positive i LGBT+ miljøet at blive valgt fra, når de er åbne om deres status. På datingsider og -apps florerer spørgsmål som ”Er du sygdomsfri?” eller ”Er du clean – det er jeg?”

Som hiv-positiv kan jeg med sindsro svare ja. Jeg har en kronisk diagnose, som ikke kan smitte, jeg føler mig ikke syg og hvis jeg svarer nej til at være ”clean”, skulle jeg altså føle mig beskidt. Og det gør jeg ikke.

Tavshed

Men jeg – og andre hiv-positive – ved jo godt, at spørgeren formodentlig vil kende min hiv-status. Hvis vi oplyser den, bliver der ofte tavshed i den anden ende, eller spørgeren logger af.

Rationalet synes at være ”Better safe than sorry”. Styr udenom de hiv-positive og minimer risikoen for selv at få det. For hvem vil være undtagelsen, der bekræfter reglen?

Jeg kan sådan set godt forstå det. Mekanismen er den samme, som når mange af os er bange for at gå i en mørk skov, selvom vi med hjernen godt ved, at risikoen for at blive overfaldet nok er større på Strøget i København. Men det giver altså ingen mening al den stund, det er langt mere risikabelt at have sex med en, der ikke kender sin status, end med en hiv-positiv i behandling. Hvis du gerne vil undgå at få hiv, er den sikreste vej at gå – sagt lidt kækt – at have sex med en hiv-positiv i behandling.

Studie: Velbehandlede hiv-positive smitter ikke

I 2018 beviste et stort dansk-ledet europæisk studie endeligt, at hiv-positive i behandling ikke kan give smitten videre. Studiet undersøgte 75.000 ubeskyttede samlejer mellem en hiv-negativ og en hiv-positiv i behandling. Ingen hiv-negative blev smittet. Studiet fik dengang direktøren i AIDS-Fondet Andreas Gylling Æbleø til at konkludere: ”Nu har vi ikke brug for flere studier. For der er ikke mere at diskutere.”

Siden er der gået to et halvt år. Vi har al den viden, al den dokumentation og al den oplysning, der skal til for endegyldigt at fastslå, at hiv-positive i behandling ikke smitter med hiv.

Så mit budskab på World Aids Dag 2020 er: Du kan roligt tro på det, du ved.

 

Læs også: Odense vil have deres egen Pride

Læs mere om det dansk ledede europæiske studie her.