LGBT Asylum får årets laks
Årets Laks” går i år til LGBT Asylum, for deres bemærkelsesværdige arbejde for at hjælpe LGBT+ flygtninge.
LGBT Asylum er i forbindelse med årets corona-nedskalerede Copenhagen Pride blevet hædret med LGBT+ Danmarks hæderspris ”Årets Laks”. En pris, der siden 2003 er blevet uddelt til personer og organisationer, som kæmper for bedre rettigheder for LGBT+ personer.
Prisen får organisationen for det store arbejde de påtager sig med at hjælpe LGBT+ flygtninge, der er en af de mest oversete grupper i samfundet. Organisationens frivillige påtager sig det store ansvar at bistå og rådgive LGBT+ flygtninge med at navigere i det danske asylsystem og med at opbygge et socialt netværk.
Prisen og anerkendelsen vækker naturligvis stor glæde hos gruppens mange frivillige.
”Når vi fejrer Pride, må vi huske, at vi lever i en tid med forringelser af LGBT+ personers rettigheder. Vi oplever, at det de seneste år er blevet sværere at få asyl i Danmark som LGBT+ person. Og vi oplever, at rettighederne for LGBT+ flygtninge, der har fået asyl i Danmark, forringes. Det er det såkaldte ’paradigmeskifte’ og det øgede fokus på midlertidighed for flygtninges ophold et eksempel på. Derfor er fællesskaber, anerkendelse og støtte mere vigtigt for os – for vores organisation og vores målgruppe – end nogensinde”, udtaler Yanaba Mompremier Rymark Sankoh, som er sekretariatsleder i LGBT Asylum.
“Ude på landets asylcentre sidder der mange, der bryder med normer for køn og seksualitet. De skal både kæmpe med det danske asylsystem som alle andre asylansøgere og samtidig bevise, hvorfor deres seksualitet og/eller kønsidentitet gør dem sårbare nok til at få asyl”, skriver Susanne Branner Jespersen, Sekretariatschef i LGBT+ Danmark i en pressemeddelelse.
Netop under Copenhagen Pride Week, som på mange måder markerer den mangfoldighed og synlighed LGBT+ personer har opnået, er det vigtigt at huske på ikke at tage LGBT+ personers trivsel for givet – og at det ikke kun går fremad for
LGBT+ personers rettigheder herhjemme, tilføjer Susanne Branner Jespersen.
Læs også: Sabaah og LGBT Asylum styrker samarbejdet
Læs mere om LGBT Asylum her