SAMFUND

Kultdigtsamling af Richard Siken nu på dansk

Den 54 årige homoseksuelle amerikanske forfatter Richard Siken udkommer nu for første gang på dansk. Hans prisvindende digtsamling “Crush” fra 2004 har fået den danske titel “Knald”.

Richard Siken, der også er maler og filmskaber, er en kendt og elsket forfatter i engelsksprogede poesikredse. På de sociale medier går citater fra hans digte af og til viralt. På trods af at han kun har udgivet to digtsamlinger.

Debuten “Crush” vandt i 2004 “Yale Young Poets prize” og var også finalist ved Lambda Literary Award.

Digtene i “Crush” er udvalgt af nobelprisvinderen i litteratur Louise Glück.

Hun beskriver  blandt andet Siken således:

“Richard Sikens metode er ren manisk improviserende, med digteren i alle roller. Han er dyret der står lammet i forlygternes lys. Han er også det ræsende køretøj, bilen der ikke stopper, fartens mekanisme. Bogen er bragende fjernlys – slingrende, bidsk, hovedkulds, umættelig.”

Richard Sikens debut digtsamling fås nu på dansk. Den har fået  titlen “Knald”.       Foto: Wikipedia

Sikens debut

Sikens debutkollektion, der var hele femten år undervejs, smider læseren ind i en verden af ​​nervepirrende kærlighed. I forhold hjemsøgt af besættelse og nytteløshed. Med sofistikeret ordspil og provokerende skift mellem første og anden person udtrykker Siken en frustration over jordbundne detaljer og kropslige indespærring. Han sidestiller effektivt hellige ønsker med verdslige billeder. Sikens stil er både bevæget og bevægende – på en gang drømmende og brat opvågnet.

“Crush” er især inspireret af hans kærestes død i 1991.

“Det gjorde bogen lidt mere sentimental. Måske også lidt mere desperat, fordi alt syntes skrøbeligt og midlertidigt”, har Siken tidligere udtalt i et interview.

“Crush” er oversat af Cecilie Lolk Hjort, der selv har udgivet fem digtsamlinger. Senest digtsamlingen Sputnik 2. “Knald” er hendes første litterære oversættelse.

 

“Knald” er ude nu på Forlaget Kronstork.

Oversat af Cecilie Lolk Hjort

Vejl. salgspris: 169,- kr.

 

Mere om “Knald” finder du her.

Læs også: LGBT+ Danmark får nyt logo