Kroatien dømt for diskrimination af lesbisk par

Det er diskriminerende at afvise familiesammenføring på baggrund af seksuel orientering, fastslår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Foto: Gareth Rushgrove

Menneskerettighedsdomstol fordømmer Kroatien i en banebrydende afgørelse om retten til familiesammenføring for LGBT-personer.

Par af samme køn har også ret til et familieliv. Det er blevet bekræftet i en skelsættende dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der fordømmer, at Kroatien afviste et lesbiske par at blive familiesammenført.

Danka Pajic fra Bosnien-Hercegovina fik afslag af de kroatiske myndigheder på at blive sammenført med sin kæreste af samme køn og dermed opnå opholdstilladelse i landet, hvor kæresten bor. Afvisningen fik Danka Pajic til at klage og tage sagen hele vejen til menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

I dommen, der faldt forleden, gjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol det klart, at lesbiske har samme ret til familiesammenføring som heteroseksuelle, og at det er diskriminerende at afvise familiesammenføring på baggrund af seksuel orientering.

“Afgørelsen sætter fokus på på den slags praktisk diskrimination, der kan have en altødelæggende effekt på menneskers hverdag,” udtaler Evelyne Paradis, direktør i den europæiske LGBT-organisation ILGA-Europe og fortsætter:

“Vi er glade for, at domstolen beskyttede par af samme køns rettighed til at nyde et familieliv uden at blive diskrimineret.”

Kroatien er desuden blevet dømt til at betale en kompensation på 10.000 euro til Danka Pajic og dække alle omkostninger i forbindelse med retssagen.

 

Læs også: Kroatien får registreret partnerskab

Se også: Kroatien giver homoseksuelle flere rettigheder