KULTUR

Københavns Politi: Vi passer på jer

Kampklædt politi på Pride Square ved det store prideshow i 2016. Politiets tilstedeværelse er et led i den sikkerhed der omgiver Copenhagen Pride.
Foto: Pilu Ottosen

Er det sikkert at deltage i Copenhagen Prides store parade? Terrorangrebet på homonatklubben Pulse i Orlando, og torsdagens angreb i Barcelona har fået mange til at overveje sikkerheden.

Spørgsmålet popper op rundt omkring på Facebook, og på Out & About har vi også fået et par henvendelser: Er det sikkert at deltage i lørdagens parade?

Ingen konkret trussel

”Københavns Politi har ingen som helst indikationer på, at det skulle være mere risikofyldt at deltage i dette års Pride-arrangementer, herunder paraden, i forhold til sidste år”, slår politiinspektør Jens Jespersen fast i en mail til Out & About, inden han uddyber:

”Men vi har på linje med sidste år i forbindelse med Copenhagen Pride hele ugen iværksat særlige sikkerhedsmæssige tiltag. Disse tiltag er iværksat, fordi arrangementet tiltrækker mange mennesker, som er forsamlet i det offentlige rum. Jævnfør ’Vurderingen af Terrortruslen mod Danmark’, som er PET’s løbende vurdering af truslen, udgør steder og arrangementer hvor mange mennesker er samlet, potentielle mål. Angrebet i Barcelona bekræfter desværre blot det eksisterende trusselsbillede”, fortæller Jens Jespersen.

Uniformeret politi til højre i billedet i paraden i 2016.
Foto: Pilu Ottosen

Både synlige og usynlige tiltag

Med flere end 30.000 mennesker i paraden, og titusindvis som tilskuere langs ruten, kan man frygte det værste. Og i et land hvor vi historisk set ikke er vant til meget politi på gaden, kan man med rette spørge sig selv, om sikkerheden er på plads.

”Paraden lørdag giver selv sagt også anledning til, at der iværksættes visse politimæssige tiltag. Udover at disse tiltag vil være såvel synlige som mindre synlige, ønsker jeg ikke at beskrive dem yderligere”, siger Jens Jespersen.

Hos Out & About kan vi i billedarkivet fra paraden i 2016 se mere synligt politi end i de forrige år, og vi er ikke i tvivl om, at der blandt paradedeltagerne har været politi i civil. Hvor langt politiet vil gå for at falde ind i paraden kan man kun gisne om, men som drag queen i høje stiletter er det dog næppe.

Politiinspektør Jens Jespersen slutter sin mail af med en opsummering af trusselbilledet:

”Samlet set kan truslen på ingen måde begrunde, at man skulle holde sig væk fra paraden. Den største trussel er at blive fanget i en trafikprop, fordi der forhåbentlig dukker rigtig mange mennesker op og deltager i festen.”

Den grimme terrorsikring på Købnhavns Rådhusplads er i anledning af Copenhagen Pride forskønnet med skilte for priden.
Foto: Brian Kjær Capkan