KULTUR

København vinder WorldPride 2021

Regnbueflaget kommer til at dominere bybilledet i 2021, når København er vært for WorldPride.
Foto: Brian Kjær Capkan

København har vundet værtskabet for WorldPride 2021. Det står klart efter den afgørende afstemning i organisationen InterPride. Det politiske landskab glæder sig over udsigten til at sætte København på LGBTQ-verdenskortet.

”Vi er ellevilde ved udsigten til at byde hele verden velkommen til København. Vi vil levere et globalt mega-event med mangfoldighed og inklusion i centrum”, lyder det fra Lars Christian Østergreen, sekretariatschef i Happy Copenhagen, som har stået i spidsen for at skaffe WorldPride til København.

Efter flere års anstrengelser har København fejet konkurrenterne fra Fort Lauderdale af banen. Ambitionen er at afvikle WorldPride 2021 sammen med LGBTQ-sportseventet EuroGames under den fælles titel Copenhagen 2021. Arrangørerne forventer, at det vil tiltrække en halv million deltagere og tilskuere fra hele verden.

Kollapser Copenhagen Pride efter 2021?

Menneskerettigheder og aktivisme vs. ’Fun in the sun’

I det københavnske bud har man blandt andet lagt op til at afvikle en stor menneskerettighedskonference med flere tematiske spor, og man vil oprette en stor outreach-pulje for at kunne invitere aktivister fra marginaliserede dele af verden til København. Desuden vil man bruge det danske kandidatur til Menneskerettighedsrådet i FN til at sætte LGBTQ-rettigheder på dagsordenen i globale menneskerettighedsdiskussioner.

Fort Lauderdale havde i deres bud blandt andet beskrevet et samarbejde med krydstogt-giganten Atlantis, et lukket aften-event i et vandland og en strandfest med ’Fun in the sun’ på en af verdens mest ikoniske ’gay beaches’.

Den danske delegation ved InterPrides generalforsamling i Indianapolis i USA.
Foto: Copenhagen 2021

Glæde i det politiske landskab

Udsigten til en event af den kaliber vækker også begejstring i det politiske landskab. Overborgmester i København, Frank Jensen (S), udtaler:

”Jeg er stolt over, at København nu har vundet værtskabet for WorldPride 2021. København og hele Greater Copenhagen flager stolt med regnbuens farver. Jeg glæder mig til at arbejde sammen med arrangørerne for at skabe en fantastisk event, der sætter vores by på verdenskortet og viser, at der er plads til alle her”.

Opbakning fra regeringen

Den danske regering har også kastet sig ind i kampen for at få WorldPride 2021 til København. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde derfor indspillet en videohilsen, som blev vist for de delegerede inden afstemningen. Her fremhævede han, at Danmark i 2017 blev det første land i verden til at fjerne transkønnede fra listen over psykiske sygdomme.

Hos Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, er der også glæde at spore ved udsigten til, at København skal være vært for WorldPride.

”En event af det omfang vil uden tvivl smitte positivt af på hele regionen. Jeg synes desuden, det er fantastisk, at vi får lejlighed til at sætte LGBTQ-rettigheder og mangfoldighed på dagsordenen og slå et slag for alles ret til at leve og elske frit”.

Et unikt event

Arbejdet med at skaffe WorldPride 2021 til København har stået på siden 2015. Det er organisationen InterPride, som på deres netop overståede generalforsamling i Indianapolis i USA har tildelt værtskabet til København. Her har mere end 200 pride-arrangører fra hele verden været til stede for at tage del i den afgørende afstemning, hvor København altså vandt over konkurrenterne fra Fort Lauderdale i Florida.

”De var imponerede over, at vi stillede med opbakning fra regeringen, regionen og flere kommuner på tværs af Greater Copenhagen”, fortæller Lars Henriksen fra Copenhagen Pride. – ”Vi glæder os til at samarbejde med Pan Idræt og hele LGBTQ-miljøet for at skabe et unikt event, som forener pride, sport og menneskerettigheder”.

Organisationen European Gay & Lesbian Sport Federation afgør i marts 2018, hvor EuroGames 2021 skal afholdes. Det er Pan Idræt, som er officiel budgiver.

Læs mere om Copenhagen 2021