Klar til Odense Pride? – Det samlende fællesskab forankret i nærmiljøet
Med et brag af en hyggedag skyder Odense Pride årets danske Pride-sæson i gang. Så vær klar til at fyre den af, for på lørdag går det løs.
Prideugen er i gang i Odense. På lørdag d. 18. maj, afholdes den fjerde Odense Pride. En dag, der samler det fynske LGBT+ miljø, og inviterer resten af landet med til hyggen.
”Som altid kan man glæde sig til en fantastisk dag. Programmet i år er kommet lidt sent. Men det betyder bestemt ikke, at der mangler noget. Det er som altid fyldt med brandtaler og god underholdning. I år er vi stolte af at kunne slutte pride-dagen af med en koncert med Fräulein på scenen, med støtte fra Lambda og Meta. Vejret bliver godt og vi er klar til en dag, hvor alle facetter af LGBTQ+ miljøet er i fokus”, fortæller den ene af Odense Prides to forpersoner, Nicklas Lindsten.
Program – Kongens have
Kommer du med tog til byen, skal du ikke gå mange skridt før end, du ramler direkte ind i den regnbuefarvede begivenhed. Kongens have, der ligger lige ved banegården, er nemlig igen i år centrum for festlighederne.
Kl. 12:00 – Velkomsttale ved værterne: Terkel, Noah og Bibi.
Kl. 12:10 – Tale ved Odense Pride’s forpersoner, Nicklas og Tess.
Kl. 12:30 – Tale ved borgmester, Peter Rahbæk Juel.
Kl. 12:55 – Paraden begynder at gå fra Kongens Have.
Du kan se Prideruten lige her.
Kl. 14:30 – Nattens Dronning – dragshow med Monsieur Henri, Miss Cassy Cuntless og Duchess Cuntless.
Kl. 14:50 – Tale ved en repræsentant fra Lambda.
Kl. 15:00 – Tale ved en repræsentant fra FSTB (Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn).
Kl. 15:10 – Kryster optræder.
Kl. 15:30 – DJ Emma Drews på secenen.
Kl. 16:10 – Open Mic med Den Åbne Scene Fyn.
Kl. 16:40 – Tale ved en repræsentant fra Intersex Danmark.
Kl. 17:00 – Fräulein optræder.
Kl. 17:30 – Afslutningstale ved Odense Pride’s forpersoner, Nicklas og Tess.
Kl.19: 00 Afterparty.
Igen i år smækker Lambda dørene op på Kulturmaskinen til den officielle efterfest for Odense Pride 2024, der med et brag afslutter Pride-dagen.
Forankret i nærmiljøet
Det er ene og alene frivillige kræfter, der stabler dagen på benene. Det er nemlig vigtigt og naturligt at Odense Pride er stærkt forankret i nærmiljøet, mener arrangørerne.
”Det er virkelig vigtigt for os at være forankret i Fyns LGBT+ miljø. Jeg vil sige, at der er tre måder vi arbejder på. Det gør vi for at sikre, at vi har føling med- og inddrager miljøet i vores daglige arbejde. Først og fremmest handler det om, at vi som organisation er meget åben. Alle interesserede, er velkomne til vores møder og arrangementer. Vi har næsten altid et par stykker uden for bestyrelsen, som møder op og er med til at planlægge Priden”, forklarer Nicklas Lindsten, og fortsætter,
”Derudover holder vi den månedlige Queer Café. Den er først og fremmest et socialt tilbud, men også er en god mulighed for at være i løbende uformel dialog med LGBTQ+ miljøet. Være opdateret på, hvad der rører sig. Sidst men ikke mindst har vi tætte samarbejder med alle andre LGBTQ+ aktører i Odense. Den største af dem er Lambda. Men vi arbejder også sammen med Nattens Dronning, FSTB og en masse andre, der har LGBTQ+ aktiviteter på Fyn.”
Man kunne jo så kækt spørge, om de så er en lokal Pride eller national? Og til det bliver der lige så kækt svaret:
”Begge dele. Vi er først og fremmest en lokal Pride. Det er vi, fordi vi mener, at det er vigtigt med lokale prides og andre lokale LGBT+ tilbud. Det er vigtigt, at der er synlighed og muligheder i hele landet. Særligt så de unge, der vokser op, har mulighed for at møde andre LGBT+ personer og skabe et socialt netværk. Så det ikke er noget man er nødt til at vente med, til man er flyttet hjemmefra. Med det sagt har vi også deltagere, der rejser til Odense fra hele landet.. I forbindelse med at vi hvert år vokser, får vi også en større og større national stemme. Så jeg ville nok sige, at vi er en lokal Pride med et nationalt reach”.
Stærkt altafgørende samarbejde
Uden vi skal gå for meget ned af den sti, så har den seneste tids tumult omkring Copenhagen Pride, vist, hvor vigtigt det er, at have gode relationer til sine samarbejdspartnere.
Om det er sponsorer, andre organisationer, by aktører, eller LGBT+ foreninger, så kommer man ikke udenom at samarbejdspartnere er altafgørende.
”Det kan egentlig siges ret simpelt: Uden vores samarbejdspartnere var der ikke en Odense Pride. Som organisation er Odense Pride ret lille. Det er kun takket være vores samarbejdspartnere, at vi hvert år kan stable en pride på benene. Det gælder selvfølgelig fonde og sponsorer, der er med til at finansiere Priden. Men også alle de organisationer, der er med til at levere indhold. Vi har for eksempel et godt samarbejde med Den Åbne Scene Fyn, som står for at lave Open Mic på scenen. Og med Lambda, som står for at drive bar under priden og arrangere den officielle efterfest. Derudover er der selvfølgelig alle de boder og talere, som er med til at gøre pride-dagen til et samlingspunkt.
Odense Prides bestyrelses rolle er at koordinere og bringe alle vores samarbejdspartnere sammen i en højere enhed, for at skabe Odense Pride”, fortæller Nicklas Lindsten.
Med fællesskabet i centrum
Samarbejde er et nøgleord, når det gælder om at skabe en Pride. Fællesskab er et andet.
Og især når det er frivillige kræfter der er tale om. For det at stå sammen giver og kan mærkes.
”Når det handler om frivillighed er fællesskabet altid noget af det absolut vigtigste. Der er ingen i Odense Pride, der får løn. Vi er alle frivillige, så man kan sige at fællesskabsfølelsen er det brændstof, der driver os. Desuden er én af de ting, vi får at vide hvert år, at det unikke ved Odense Pride er den stærke følelse af fællesskab og åbenhed blandt alle vores deltagere; det er derfor vi for et par år siden blev kaldt for Danmarks hyggeligste Pride”.
Letbane, flødeboller og spøgelser
På biblioteket er der en særlig Pride udstilling. Letbanen kører med Pridens logo og en lokale chokoladebutik, Mortens Chokoladesælger særlige flødeboller, med regnbueflag.
Galleri OMG – One More Gallery i Overgade i Odense har hele ugen en udstilling dedikeret til Pride. Med værker af kunstnerduoen Villa Pop, Kathrine van Godt og Henrik Dencker.
Sidstnævnte har til fordel for Aids-Fondets anti-stigma-kampagne, lavet små keramik spøgelser under navnet Ghost by Dencker.
”Spøgelser fra fortiden minder os om dem, vi har mistet gennem tiden til aids. De minder os om de hjertevarme venskaber, kærlighedsaffærer og familiemedlemmer, vi savner i dag. Et spøgelse kan minde os om alt det gode, sjove og særlige, som vi husker om dem, der ikke er her i dag”, udtaler han til Out & About.
Tanken er, at når man køber et lille keramik spøgelse, skabes der nyt håb for dem, der lever med hiv i dag.
Indtægterne går 100% til Aids-Fondet. Spøgelserne kan i anledningen af Odense Pride ses, berøres og købes på Pride dagen, i galleriet.
Det er bare lidt af de små tiltag, der kan opleves rundt om i Odense. Byen bakker op, mere og mere, år for år.
”Priden er blevet taget rigtigt godt imod i Odense! Særligt sidste år oplevede vi, at mange lokale virksomheder, butikker og restauranter havde hængt Pride-flag i vinduerne for at vise deres støtte. I år er der endnu mere. Når vi snakker med folk på gaden, er langt de fleste også meget positivt stemte. Det er dejligt at mærke, at vi bor i en by, der omfavner mangfoldigheden på den måde”, fortæller forperson, Nicklas Lindsten.
Politisk stormøde og velvilje
Også rent politisk er Odense Pride ret godt med.
’Politisk er vi også blevet taget godt imod. Hvor den første Odense Pride på mange måder blev startskuddet til kommunens arbejde med en LGBTQ+ politik og handleplan og de årlige LGBTQ+ topmøder”.
Den 22. maj, afholdes der for tredje gang et LGBT+ politisk topmøde i Odense. Odense Kommune, Lambda, Odense Pride og FSTB sættes der fokus på den gode dialog.
Topmødet afholdes i år i Festsalen på Odense Rådhus. Det er målrettet de medarbejdere og mennesker, der hver dag arbejder med og møder borgere i Odense enten fysisk eller på skrift. Både som ansatte i Odense Kommune og som medlemmer af foreninger, organisationer eller lignende.
At vise Odenses LGBT+ miljø frem.
Vi spurgte Niklas Lindsten, hvordan Odense Pride arbejder med det politiske, i forhold til eventdelen? Hvordan adskiller, eller smelter det sammen?
“Jeg synes ikke rigtigt, at man kan adskille politik og event. En pride er i sin natur politisk. Det er en demonstration, der handler om at synliggøre LGBT+ miljøet. Pride giver et rum for at udtrykke offentligt, hvem man er. Og det på en måde som mange holder skjult de fleste andre dage på året. Selvfølgelig er Odense Pride også en festdag. Men det handler først og fremmest om at vise Odenses LGBT+ miljø frem og vise, at vi er en del af byens liv”.
Ps. Husk fællesskabets bar
I seneste nummer af Out & About magasin kan du læse et stort interview med og om den lokale LGBT+ bar og forening Lambda. Har du ikke læst magasinet og artiklen endnu, så husk, lige at få det gjort. Det kan ske online lige her.
Rigtig god Pridesæson og god Odense Pride.