ANMELDELSER

Aarhus anmeldelse: Den sommer far blev homo

Foto: Karoline Lieberkind

’Den sommer far blev homo’ er en charmerende, relaterbar og underholdende forestilling.

Skuespillerne leverer solide præsentationer, med en direkthed og lethed, samt en god portion timing i stykkets mange komiske og koreograferet elementer. Instruktør Mia Lipschitz forstår at jonglere med sine virkemidler, men samtidig holde det let og stramt.

’Den sommer far blev homo’ er en dramatisering af en norsk ungdomsbog af Endre Lund Eriksen. Der er en god og enkelt helhed i spillestil, scenografi, kostume og musikken, der bruges. Der er generelt en fin balance mellem det humoristiske og det alvorlige i forestillingen, der dermed supplerer hinanden. Ganske finurligt.

Det er en fortælling om at finde ud af, hvem man er og det at vokse, med pre-teenageren Arvid i hovedrollen. Hans forældre er blevet skilt og faren har været deprimeret lige siden. Far og søn tager på camping, her møder de pigen Indiane, samt hendes homoseksuelle far (Roger). Arvids far bliver betaget af Roger, og det ender hurtigt i en forelskelse mellem de to.

At være en 13-årig skilsmissedreng lige når puberteten går i gang, kan være en stor udfordring i sig selv. Så Arvid har svært ved alle tankerne og følelserne omkring skilsmissen, at hans far pludselig er homoseksuel, sin egen usikkerhed og generelt alt det, der sker i hans krop. At Indiane samtidig med også konstant prikker til ham, udfordrer ham og skubber til hans fordomme, hjælper ikke yderligere. Hun er da også lidt sød. Og hvad med hans bedste (homofobiske) kammerat, Frank, han er da også lidt sej og ret sød. Det er et stort rod: pubertet, seksualitet, identitet, og venskab, det hele på en gang.

Peter Schile spiller Arvid med en stor kærlig akavet- og usikkerhed. Man mærker og forstår virkelig, hvad der sker i Arvids teenagerhjerne og -krop. Yderst charmerende.

Det kunne have klædt forestillingen med en smule mere bid, og at man måske havde hængt lidt mere fast, når det gjorde ondt. Farens rejse bliver også lidt hurtig fra A til B. Vi får ikke så meget af mellemregningen med.

Denne anmelder har ikke læst bogen, så ved ikke om denne historie er mere tydelig der.

HiLS DiN MOR er en omrejsende teaterforening uden fast teatersal, hvis vigtigste budskab er at fremme forståelsen for og accepten af LGBT+-personer på lige fod med majoriteten.

De har været i gang siden 2010 og har en håndfuld forestillinger bag sig, der alle har skabt opmærksomhed og fået stor ros. Hils Din Mor modtog en Reumert for Årets Børne-/Ungdomsforestilling i 2018, for forestillingen ’Fucking Åmål’.

Det er et yderst glorværdig formål, folkene bag har med deres forestillinger, og de løfter virkelig stafetten.

’Den sommer far blev homo’ er perfekt som formidling og til forløb i gymnasier, ungdomsforeninger, efter-og folkeskoler. Den er lige til at gå til og let af afkode. Forestillingen er en co-produktion med Folketeatret.

’Den sommer far blev homo’ er et charmerende, humoristisk og underholdende bekendtskab, med et hjerteligt budskab. Det er helt sikker værd at tage med.

Set på: Teater Katapult, Aarhus.

Medvirkende: Peter Schlie, Julie Jeziorski Jensen, Mikkel Reenberg og René Benjamin Hansen

Læs mere om Hils Din Mor her.