ANMELDELSER

Hvordan ungdomsforelskelser former os

 

Ingen grund til at lægge skjul på det. Jeg er virkelig begejstret for Bjørn Rasmussens bog, Brian og Stefan for evigt. Så er den spænding udløst, men ikke uden en stærk anbefaling af bogen, som er en helt forrygende rejse mod et selv. Mod SIG selv.

Af Lars Henriksen

Det er fortællingen om, hvordan ungdomsforelskelser former os, og gør os klogere på os selv og om, hvordan, når to mennesker begiver sig ud på den rejse, de somme tider starter parallelt, men på et tidspunkt oplever, at vejen spalter sig. I begyndelsen føles den lille forskel i rutens vinkel ikke så stærkt. Den anden er jo lige der. Ved siden af. Tryg og velkendt. Men som man fortsætter ud af sin egen vej, blive afstanden til den anden til sidst så stor, at man skal råbe til hinanden for at blive hørt, og til sidst forsvinder man for hinanden. Uden for rækkevidde af kærtegn, syn og hørelse.

Hvis man er heldig, kan erfaringerne, skønt smertefulde og sjælevridende, føre til en klarere erkendelse af, hvem man selv er og hvad man ønsker af en fremtidig relation. Om noget.

Århusianske bøssemiljø

Denne rejse foretager Brian og Steffen og sideløbende med dem, også ”bøsserne”, deres venner i det århusianske bøssemiljø. Det er en rejse som afsøger SM-miljøet, udforsker Puppyidentiteten og forsøger at finde balancen, når den enes kink er lidt mere internaliseret end den andens, og den beskriver flerfoldige parforholdskonstellationer med en befriende fordomsfrihed. If it works it works. Hvis det ikke fungerer, er det ikke, fordi det er forkert, men fordi det ikke passer på mig.

Brian og Stefan for evigt låner titel fra et citat fra et andet berømt kulturpar, nemlig Isak og Even fra den norske TV- serie Skam. Også de er et teenagepar, som gennemlever den første forelskelse. Og heller ikke de, forbliver sammen. Og deres forhold slutter med Isaks refleksion til veninden Eva: ”Uanset, hvad du tror på, så er livet NU, for man ved aldrig om man er død i morgen”!! Skam trak linjer direkte tilbage til temaer i Joachim Triers debutfilm fra 2006, Reprise, som beskriver en platonisk kærlighedsrelation, en bromance, som også slutter med at den ene hovedkarakter må tage et drastisk valg for at kunne leve, men må erkende, at med det valg, er venskabet også slut.

Der ender det for de to norske teenagere i Skam. Og for Bjørn Rasmussens hovedpersoner. Brian og Stefan får vi heldigvis lov til at følge helt op gennem deres 20-ere og ind i de tidlige 30-ere. Bogen er, struktureret i 4 vers, som hver har en tone og beskriver en fase i hovedkarakterernes relation.

Barndommens traumer

Rejsen er genkendelig. Barndommens traumer, som bliver ved med at følge en og påvirke ens valg. Bekymringerne ved at være for åben om sig selv. Overfor verden og overfor sine nærmeste.  Angsten for at miste. Miste den, man næsten er blevet symbiotisk med. Og modet, det fordrer, at lade sig plante om, slå nye rødder og gro, i en ny jord, med anden gødning og lidt mere fri af skygge og ugunstig muld.

Bogen kan, i beskrivelsen, forekomme som en ungdomsroman, og givet kan den læses af unge og med stort udbytte. Men den er langt mere kompleks i sin persontegning og sine konflikter end den gængse ungdomsbog. Den formår netop det, som gode eventyr kan. På sin overflade fortælle en historie, som flertallet, uanset egne erfaringer, kan relatere til, mens der under overfladen befinder sig komplekse lag, som det er en fornøjelse, som voksent menneske, og efterhånden temmelig erfaren i bøsselivet, at udforske gennem læsningen. Erindringen om ungdommens altopslugende forelskelse. Mindet om mødet med egne kinks og det dilemma, de kan byde på, når lysten til dem forekommer at kollidere med ens opdragelse og selvforståelse.

God læselyst til alle – små bøssedrenge og gamle bøsserøve som mig!

 

Om bogen

Bjørn Rasmussen: Brian og Stefan for evigt, udkommer på forlaget Gyldendal.

169 s.