SAMFUND

Homo ny premierminister i Irland

Leo Varadkar i Dublin Pride 2015.

Det stærkt katolske Irland får den 13. juni sin første åbent homoseksuelle premierminister.

Den kun 38-årige Leo Varadkar blev fredag valgt som ny formand for det irske regeringsparti Fine Gael. Dermed står han til at blive Irlands næste premierminister, når landets nuværende, Enda Kenny, formelt træder tilbage senere på måneden.

Leo Varadkar slog sin modstander Simon Coveney med 60 procent af stemmerne, og sagde i sin tale, at han var ”beæret over at acceptere den enorme opgave.” Det liberalkonservative Fine Gael, er det største parti i den irske koalitionsregering.

”Jeg tvivler på, at min far nogensinde drømte, da han rejste mere end 8.000 kilometer for at slå sig ned i Irland, at hans søn en dag ville blive dets leder”, sagde Leo Varadkar ifølge BBC om sin far, som i 1960’erne immigrerede fra Indien for, at arbejde som læge i Irland.

”Hvis valget af mig viser noget, så er det, at fordomme ikke har noget tag i denne republik” fortsatte han.

Leo Varadkar i hverdagens arbejdstøj.

Et særsyn

Det er ikke hverdagskost i Europa, at efterkommere af immigranter bliver ledere af regeringsbærende partier. Desuden er Leo Varadkars åben homoseksuel, og i det stærkt katolske Irland, hvor homoseksualitet var ulovligt helt indtil 1993, er det noget af et særsyn.

Men Leo Varadkar definerer sig anderledes.

”Jeg er ikke en halv-indisk politiker, eller en læger, som er politiker, eller en homoseksuel politiker for den dags skyld. Det er bare en del af den, jeg er, men det definerer mig ikke”, sagde han i 2015 til radiostationen RTÉ Radio 1, da han sprang offentligt ud i forbindelse med den irske folkeafstemning om legalisering af homoægteskaber.
62 procent af irerne endte med at stemte for legaliseringen, og det store flertal kom som en overraskelse for de fleste.

Kilde: DR

 

Læs også: Serbien får lesbisk regeringschef

Se også: Irlands nye leder er erklæret homoseksuel: ‘Fordommene har mistet sit tag i landet’