HIV blandt teenagere er eksploderet i Asien

Nepalesiske kvinder og børn tænder lys i forbindelse med World AIDS Day.

HIV blandt teenagere spreder sig som en steppebrand i Asien. Forklaringen skal findes i stigmatisering og smartphones.

Mens antallet af HIV-nysmittede på verdensplan er faldet over de sidste ti år, har asiatiske unge fra 10-19 år vist sig at været gået under radaren. Således var en 1/4 af alle verdens unge nysmittede bosat i regionen i 2014. Det konkluderer en ny rapport, udgivet af FN’s børneorganisation, UNICEF.

I højrisikogruppen for at blive smittet med HIV er mænd, der har sex med andre mænd, sexarbej-dere, stofbrugere og transkønnede. Forklaringen skal findes i krydsfeltet af forskellige faktorer, foreslår rapporten.

Udbredelsen af smartphones med dertilhørende dating-apps har fået HIV-smitten til at stige i især de Sydøstasiatiske lande. “App-brugere i det samme nabolag kan med et par enkelte tryk på skærmen finde hinanden og arrangere møder af seksuel karakter,” står der i rapporten

Kombineret med, at de unge oftest dyrker ubeskyttet sex, fordi kondomer enten ikke er tilgængeli-ge eller er for dyre, er den nye teknologi en livsfarlig kombination. Derudover er der en udbredt uvi-denhed om seksuelt overførte sygdomme og en høj forekomst af voldtægter.

I mange af regionens lande er homoseksualitet dybt tabuiseret og stofbrug kan give meget hårde fængselsdomme. Derudover vil landenes sundhedssystemer ikke HIV-teste eller behandle unge under 18 år uden forældres eller værges samtykke. Derfor søger de unge under jorden, væk fra sundhedssystemerne og medvirker dermed til at forlænge og videreføre infektionscyklen.

Rapporten anslår, at det er færre end hver tredje 10-19-årig, der modtager den livsforlængende antiretroviral therapy (ART). Derfor er HIV-relaterede dødsfald blandt de unge steget med 110% i løbet af de sidste ti år, mens det blandt voksne er faldet med 28% i samme periode.

Følgende lande er blevet undersøgt:
Indonesien
Thailand
Myanmar
Vietnam
Cambodia
Filippinerne
Papua New Guinea
Laos
Malaysia
Nepal
Afghanistan
Bangladesh
Sri Lanka

 

Læs også: Præst: Løsningen på hiv-epidemien: Dræb alle homoseksuelle