KULTUR

Historisk dag i Grønland

Pilluaritsi Laila & Henriette! Asannittumik inuulluaqqusillunga Out & About. 🙂
Foto: KNR/Youtube

Som det første grønlandske homopar sagde Laila Mølgaard og Henriette Simonsen den 1. april 2016 ”JA!” til hinanden i Hans Egede Kirke i Nuuk.

Det var en historisk dag, da det smukke par blev fulgt til alteret af deres fædre. Begge var de klædt i den smukke grønlandske nationaldragt.

De sagde ja til hinanden foran familie, venner, kolleger og repræsentanter fra den grønlandske regering.

Laila og Henriette mødte hinanden i 2012, og blev forlovet i 2013. Men indtil den 1. april 2016, har det ikke været lovligt for homoseksuelle par at indgå ægteskab ved et kirkebryllup.

”Nu har jeg en kone. Det er jeg rigtig, rigtig glad for, og jeg er rigtig stolt over at det nu er muligt. Det er jo lidt stort, at det lige pludselig er blevet til virkelighed det, jeg har drømt om”, siger Henriette, der nu hedder Mølgaard Simonsen til efternavn.

Det grønlandske medie KNR, kørte historien som tophistorie i deres nyhedsudsendelse, som du kan se i klippet herunder. Udsendelsen er tekstet på dansk.

Lang lovgivningsproces

Loven, der sikrer par af samme køn de samme bryllupsrettigheder, som alle andre, har været længe undervejs. Den 26. maj 2015 vedtog et enstemmigt Landsting, at personer af samme køn skal kunne gifte sig i kirken via den såkaldte familieretspakke.

Men da familieretsområdet fortsat er et dansk anliggende, skulle Folketinget ligeledes behandle loven, før kirken endelig kunne få lov til at åbne dørene for ægteskab for to af samme køn.
Her blev vedtagelsen yderligere forsinket af folketingsvalget sidste efterår. Først den 19. januar i år blev lovpakken behandlet og vedtaget i Folketinget for så at træde i kraft den 1. april.

 

Læs også: Kalaallit Nunaarmiut Pilluaritsi!

Se også: Homovielse