KULTUR

Hans Pilgaard åbner Faroe Pride

Hans Pilgaard.
Foto: Rune Nygaard

Årets Pride på Færøerne bliver åbnet af den kendte tv-vært Hans Pilgaard.

Foruden at være tv-vært og journalist, har Hans Pilgaard også skrevet borgen ”Støj og fortielser”, hvor han åbent og ærligt fortæller om sit privatliv, sin karriere og livet som homoseksuel mand.

Den afholdte tv-vært er også en stor ven af Færøerne og har besøgt Færøerne flere gange. Blandt andet blev en episode af ’Sæt pris på Danmark’ optaget på Færøerne og vist på TV2 forleden.

Hans Pilgaard er gift med Jobbe Pilgaard, som også er tv-vært og skribent. Jobbe rejser med Hans op til Færøerne og Faroe Pride, som det årlige arrangement offentligt hedder. Det fortæller LGBT Føroyar i en pressemeddelelse.

De seneste år er den færøske Pride blevet åbnet af forskellige kendte mennesker – færinger såvel som udlændige. Blandt andet den tidligere amerikanske ambassadør Rufus Gifford, Johanna Sigurðardóttir, tidligere islandsk statsminister, Heðin Mortensen, tidligere borgmester i Torshavn, Jón Gnarr, tidligere borgmester i Reykjavik, Marjun Bæk, færøsk præst og Kinna Poulsen, færøsk kunstkritiker. Desuden har de fleste kendte færøske musikere spillet til den årlige gratis Pride koncert i Torshavn.

Det er i år tiende gang, at LGBT Føroyar arrangerer Pride på Færøerne, som hvert år bliver afholdt den 27. juli i Tórshavn. I år er det desuden halvtreds år siden Stonewall oprøret i New York, som var starten på den internationale LGBT-bevægelse som vi kender den i dag. Året efter blev den første Pride afholdt i New York. I dag bliver der hvert år afholdt adskillige Prides rundt om i verden – og for tiende gang også i Tórshavn.

 

Læs også: LGBT Færøerne: Vi kæmper videre

Se også: Faroe Pride