Grindr sælger din hiv-status

Grindrs logo.
Foto: PR

Grindr videresælger oplysninger om din hiv-status og seksuelle præferencer. De frække beskeder sendes ukrypteret.

Verdens største homo-dating-app, Grindr, er afsløret i at videresælge stærkt personlige oplysninger fra sine brugere.

Det gælder for eksempel hiv-status, seksuelle præferencer, GPS-position og om du er single eller i forhold.

Bag afsløringen står den svenske public service-udbyder SVT, som svarer til DR i Danmark.

Grindr bryder formentlig loven

Uden du aner det, sælger Grindr dine oplysninger videre til tredjepart. Det kan være til andre firmaer, som er ude på at sælge sine produkter til dig.

Her burde Grindr udvise langt større påpasselighed, mener det norske forbrugerråd, fordi det handler om meget personlige oplysninger.

”Vi i Forbrukerrådet synes, det er så alvorligt, at vi overvejer at anmelde sagen til det norske Datatilsynet som brud på europæisk lovgivning om persondatabeskyttelse,” siger Gro Mette Moen fra det norske Forbrukerrådet til SVT.

”Grindr skriver i sine vilkår at brugernes rettigheder bliver svækkede, når deres oplysninger sendes til USA. Samtidig har EU bestemt, at EU-borgeres rettigheder skal beskyttes, når data sendes til USA. Så dette er ikke i orden, den praksis som Grindr har med at sende data til USA,” siger den norske forbrugerekspert.

Hun tolker det som et brud på loven:

”Det her er en alvorlig sag. Det her er oplysninger, som bør have en stærkere beskyttelse end den, som Grindr giver her.”

Andre kan læse med

Ikke nok med, at Grindr videresælger dine personfølsomme oplysninger. De sender også din kommunikation ukrypteret.

”Det betyder, at andre, som sidder på samme netværk, kan opfange kommunikationen. Måske sidder man på et åbent netværk på en café, eller man sidder på netværket på arbejdspladsen, og så ønsker man jo ikke, at andre og uvedkommende  skal opfange datatrafikken, som går over Grindr-appen,” siger Gro Mette Moen.

Den svenske LGBT-organisation, RFSL, er stærkt kritiske over for Grindrs videresalg af personfølsomme oplysninger.

”Som bruger af en gratis-app må du regne med, at visse oplysninger sælges videre for at finansiere tjenesten. Men at meget følsomme oplysninger som seksuel orientering, kønsidentitet og hiv-status sælges videre, det skal man ikke finde sig i. Det synes jeg er uforsvarligt,” siger Magnus Kolsjö, talsperson i RFSL.

Han nævner også, at Grindrs lemfældige håndtering af de personfølsomme oplysninger kan være direkte farlig for brugerne i visse dele af verden.

SVT har gjort flere forsøg på at komme i kontakt med Grindr. Men Grindr har ikke svaret på nogle af SVT’s henvendelser.